Înscrieri la universitate – plata cu POS şi taxe reduse pentru copiii absolvenţilor

0
1029

Astăzi este prima zi de înscrieri la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, instituţie care scoate la concursul de admitere pentru studiile de licenţă la cele 13 facultăţi pe care le are un număr de 3.790 de locuri la concursul de admitere pentru studiile de licenţă, dintre care 1.748 de locuri sunt la buget, iar 1.590 de locuri sunt cu taxă. Pentru a atrage viitorii studenți, instituţia oferă facilități fiscale unui larg grup de categorii sociale,  posibilitatea de a da examen dintr-o anumită materie pentru mai multe facultăți și chiar cazare gratuită la căminele studențești, în perioada admiterii, pentru cei din alte localități, în timp ce însoțitorii lor plătesc o taxă modică de 10 lei pe zi.

Cât priveşte taxa de înscriere la examen, aceasta a rămas neschimbată faţă de anul trecut, respectiv de 150 de lei, achitarea ei putându-se face atât cash, dar şi prin POS (cu cardul), la sediile: central (str. Domnească nr. 47), cel al Facultăţii de Medicină şi Farmacie (str. Al. Ioan Cuza nr. 35), cel al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (str. Carnabel nr. 61), dar şi la Brăila, la Facultatea de Inginerie şi Agronomie (str. Călăraşilor nr. 29). Pe de altă parte, taxele de şcolarizare la Universitatea Dunărea de Jos (locurile cu taxă) variază, de la 6.000 de lei pe an (Facultatea de Medicină) la 2.700 de lei pe an la facultăţi precum Educaţie Fizică, Litere sau Economie.

Facilităţile acordate celor care se înscriu sunt următoarele: în premieră,  copiii absolvenţilor facultăţilor Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi plătesc o taxă cu 50 de lei mai puţin, măsură luată de conducerea instituţiei de învăţământ pentru atragerea unui număr cât mai mare de studenţi. Totodată, copiii personalului didactic sau didactic auxiliar, aflat în activitate sau pensionat, sunt scutiți de plata taxei de înscriere şi beneficiază și de gratuitate la cazare în căminele din campusurile studențești. Nu plătesc taxa de înscriere nici orfanii de ambii părinți, dar nici tinerii  proveniți din casele de copii sau din sistemul de plasament familial. Tot pentru atragerea viitorilor studenţi la Galaţi, universitatea permite cazarea gratuită, la căminele studențești, în perioada admiterii (5 – 19 iulie, şi 25 – 26 iulie – în cazul Facultăţii de Medicină şi Farmacie), pentru candidaţii din alte localități, în timp ce însoțitorii lor plătesc o taxă modică de 10 lei pe zi.

Examene din materii identice pentru facultăţi diferite!

O altă măsură prin care universitatea vrea să îşi atragă viitorii studenţi este posibilitatea ca aceştia să dea examen dintr-o anumita materie pentru mai multe facultăţi, astfel încât dacă nu reuşeşte la prima facultate vizată, se pot reorienta la altele. De pildă, pentru admitere la Facultatea de Medicină se dă în această vară examen la aceleaşi materii din aceiaşi ani de studiu ca pentru admiterea la Facultatea de Chimie Alimentară), respectiv aceeaşi chimie (chimie organică) şi biologie (clasa a XI-a), pe când, până anul trecut, pentru fiecare facultate în parte, candidatul trebuia să înveţe “altă” chimie şi “altă” biologie – adică din alţi ani de studiu, ceea ce reprezenta un efort în plus, iar candidaţii, din dorinţa de a se concentra cât mai bine pe studiu, se axau pe un singur “tip” de materie. “Am venit în sprijinul candidaţilor care nu reuşeau la Medicină şi pierdeau un an sau doi până intrau. Acum le-am oferit posibilitatea să intre la Facultatea de Chimie Alimentară, dând test din aceeaşi materie ca pentru Facultatea de Medicină… până anul trecut, dacă aplicau pentru ambele facultăţi, candidaţii dădeau examen din materii diferite”, a explicat  Ciprian Vlad, secretar general al comsiei de admitere la universitate.

Principiul se aplică și la alte facultăți. De pildă, admiterea la 7 facultăți diferite – (Inginerie, Arhitectură Navală, de Automatică, Calculatoare, InginerieElectrică și Electronică, de Inginerie și Agronomie din Brăila, Știința și Ingineria Alimentelor, Ştiinţe şi Mediu şi Economie şi Administrarea Afacerilor) / se face dând examen din aceeaşi algebră (clasele IX-XI), aşa cum  economia este probă de examen atât pentru Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, pentru Facultatea de  Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice şi pentru Facultatea Istorie, Filosofie şi Teologie.

Câte locuri sunt şi unde?

Potrivit datelor comunicate de reprezentanţii Universităţii, pentru studiile universitare de licență la buget cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Medicină și Farmacie (266), la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică (250), dar şi la Facultatea de Inginerie (210 locuri), iar cele mai puţine la Facultatea de Arte (30). Din cele 3.790 de locuri scose la concurs, sunt 120 de locuri la buget cu bursă disponibile pentru românii de pretutindeni din. R. Moldova, 170 de locuri la buget fără bursă pentru românii de pretutindeni  din R.Moldova, 1 loc la buget fără bursă pentru românii din Grecia şi  7 locuri la buget pentru românii din Albania, Serbia, Macedonia şi Ucraina. Totodată, din cele 1.748 de locuri la buget, 19 sunt pentru rromi.

Admiterea la facultăţile Universităţii se face pe bază de test grilă, iar în media finală de admitere 50% reprezintă nota la test și 50% media de la examenul de bacalaureat. Excepții sunt la Facultatea de Medicină și Farmacie unde media finală la admitere este 100% nota la testul grilă; la Facultatea de Arte unde nota de la bacalaureat nu contează deloc, admiterea constând în două probe de aptitudini, prima fiind eliminatorie, iar a doua prevăzută cu notă; la Facultatea de Educație Fizică și Sport unde media finală de admitere se calculează astfel – 50% nota la proba sportivă  și 50% media de la bacalaureat. De asemenea, o etapă eliminatorie, se organizează și în cazul admiterii la domeniul Teologie, din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie. În plus,  olimpicii care aleg să devină studenți ai Universităţii nu dau examen de admitere, aceştia având locurile asigurate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.