„Tocmai pentru a nu mai exista toate aceste discuții pe care le avem de fiecare dată când vine vorba despre finanțarea sportului – unii se codesc că nu ar fi tocmai legal, alții nu îşi asumă nimic, grupul PNL, după cum aţi văzut, merge la siaj pe principiul lasă că votează ceilalţi, noi facem opoziţie de dragul de a face. Tocmai pentru a nu mai exista astfel de situaţii, încercăm – eu zic că vom şi reuşi – înfiinţarea unui CSM. Primăria îşi va deschide propriul Club Sportiv Municipal, care va îngloba toate ramurile sportive. În acest fel, toţi cei care vor dori să practice sport se vor putea înscrie în acest club. Vor fi degrevaţi în totalitate de plata oricăror taxe, pentru că, în momentul de faţă, copiii trebuie să plătească pentru deplasări, antrenamente, echipamente. Toate acestea vor fi puse la dispoziţie de către Primăria municipiului Galaţi. Vom avea antrenori, vom face tot posibilul ca cluburile deja existente, şi care vor achiesa la această construcţie, să nu-şi piardă nici componenţa şi nici locul pe care îl ocupă în campionate sau în liga în care activează. Totul se va face conform legii. Eu spun că e de bun augur. Nu suntem primii care fac acest lucru. Prin urmare, intrăm şi noi în rând cu lumea”, declara primarul Ionuţ Pucheanu, pe data de 22 martie, la finalul şedinţei Consiliului Local.
La mai puţin de două săptămâni, pe portalul Primăriei a fost lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind „Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Clubului Sportiv Municipal Galaţi”. Documentul, care are nu mai puţin de 26 de pagini, poate fi consultat la adresa: http://primariagalati.ro/portal/act/transparenta/Pr_HCL04181.pdf
„Clubul Sportiv Municipal Galaţi s-a înfiinţat în scopul organizării şi administrării activităţii sportive în vederea realizării activităţii de performanţă, selecţie, pregătire şi participarea sportivilor la competiţii sportive interne şi internaţionale pe ramuri de sport. Misiunea de bază a Clubului Sportiv Municipal Galaţi o constituie:
– obţinerea de performanţe sportive, în competiţiile sportive interne şi internaţionale, precum şi promovarea imaginii municipiului Galaţi în societatea civilă prin participarea la activităţi sportive, precum şi în cadrul evenimentelor speciale de relaţii publice;
– promovarea ramurilor de sport, ca discipline individuale şi pe echipe, fotbal, futsal, baschet, handbal, volei, nataţie, şah, arte marţiale, hochei, patinaj artistic, patinaj viteză, box, rugby;”, se arată în documentul supus dezbaterii publice.
Potrivit proiectului care va ajunge pe masa consilierilor locali, pentru a fi votat, „Sursele de finanţare ale Clubului Sportiv Municipal Galaţi provin din:
a) sume obţinute din transferul sportivilor;
b) venituri din activităţi economice realizate în legătură directă cu scopul şi
obiectivele stabilite;
c) taxe, vize şi penalităţi sportive;
d) venituri din sponsorizări şi donaţii;
e) cotizaţii şi contribuţii băneşti sau în natură ale simpatizanţilor;
f) venituri obţinute din reclamă şi publicitate;
g) dobânzile şi dividendele obţinute din plasarea disponibilităţilor realizate din
asemenea venituri;
h) indemnizaţii obţinute din participarea la competiţiile şi demonstraţiile
sportive;
i) sume rămase din exerciţiul financiar precedent;
j) subvenţii
k) alte venituri obţinute în condiţiile legii”.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare a persoanelor interesate, pot fi depuse zilnic până la data de 12 aprilie, prin formularul online de pe site-ul Primăriei ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail [email protected] sau prin poştă, pe adresa instituţiei din Galaţi, Str. Domnească nr. 54 sau la Registratura Generală din Galaţi, str. Domnească nr. 54. Pentru informatii suplimentare, sunaţi la numarul de telefon: 0236-307-798.
Foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)