Începe reabilitarea Parcului Eminescu

0
1640

Aflat pe lista monumentelor istorice, Parcul Eminescu (inaugurat în 1880) urmează să intre, de săptămâna viitoare, în lucrări de reabilitare şi modernizare.  “Ieri a fost predat amplasamentul și de luni încep lucrările de modernizare a parcului Eminescu, un proiect care schimbă total zona de centru a orașului. Anul viitor vom avea un parc nou, cu alei pavate cu granit, spații verzi remodelate, un sistem de iluminat și mobilier urban noi. O nouă fântână arteziană va înfrumuseța intrarea din strada Domnească întregind aspectul zonei”, a transmis, public, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Parcul Eminescu este cu atât mai important cu cât aici există prima statuie din ţară a lui Mihai Eminescu, inaugurată în 1911 şi realizată de celebrul sculptor  Frederic Stork. Dar Parcul Eminescu este nu doar locul în care, în fiecare an, se sărbătoreşte şi comemorează naşterea şi, respectiv, moartea poetului nepereche, ci şi locul preferat de promenadă al localnicilor, dar şi locul de desfăşurare a multor activităţi socio-culturale (Biblioteca Estivală, evenimente sportive, informative, legate de Ziua Dunării, activităţi de reintegrare socială a foştilor deţinuţi etc). Din acest punct de vedere, reabilitarea Parcului Eminescu era o necesitate.

Lucrările de modernizare a parcului prevăd refacerea aleilor pietonale (acum, distruse – foto 2), cu dale din granit şi piatră cubică, reabilitarea fântânii arteziene şi realizarea unei alteia, nouă, refacerea spaţiilor verzi, refacerea sistemului de iluminat, reabilitarea podului şi aducerea, din parcul CFR a chioşcului de acolo. Lucrările au termen de execuţie 12 luni, sunt estimate la 4,108 milioane lei (cu TVA) şi au fost câştigate, în urma licitaţiei, de SC Rovis Lider SRL.

Întrucât clădirea cunoscută sub denumirea de “Casa Albă” nu poate fi demolată (deşi a fost construită, ilegal, deasupra fostului WC public din parc), proiectul de reabilitare al Parcului Eminescu vine cu o soluţie transmisă de Biroul de Presă al Primăriei Galaţi: “Clădirea, cunoscută sub denumirea „Casa Albă”, va fi acoperită de o perdea perimetrală de şase metri înălţime, conţinând imagini din Galaţi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.