Începe Festivalul Naţional de Comedie!

0
688

Cea de-a XXXI-a ediţie a tradiţionalului eveniment organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” va debuta pe 4 octombrie şi se va încheia pe 13 octombrie, perioadă în care sunt programate zece spectacole în care joacă peste 300 de artişti şi tehnicieni ale teatrelor din Capitală şi din Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Pitești, Suceava,  Turda și Chişinău (Republica Moldova).

Deschiderea programată pentru vineri, 4 octombrie, aparţine Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, teatrul-gazdă, care va juca „SALBA DRACULUI”, în regia lui Alexandru Dabija, spectacol selectat la FNT 2019. Tot în seara deschiderii Festivalului, dar de la ora 22:00, pe esplanada din fața Teatrului este programat „FLU FLU – un spectacol concert de Răzvan Clopoțel”, unde intrarea este liberă.

Ca în fiecare an, Festivalul Național de Comedie de la Galați are, pe lângă Secţiunea Practică și o Secțiune Teoretică, ce include ateliere de teatru, lansări de carte și conferințe de specialitate ce vor fi susținute de personalități din lumea teatrului românesc. Tot în cadrul acestei ediții, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” o omagiază pe actrița Liliana LUPAN, la împlinirea a peste 50 de ani de teatru. Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrul Secțiunii Teoretice. Astfel, pe toată durata Festivalului, în foaierul Sălii Mari de Spectacole vor funcționa: un stand de carte de teatru al Editurii Nemira; un stand de carte Galeria Teatrului Românesc al Fundației „Camil Petrescu”; o expoziție cu vânzare a produselor realizate în atelierul Fundației „Inimă de Copil”; „Expresii și culoare” – expoziție de artă vizuală organizată de Facultatea de Arte Galați – Secția Arte Plastice, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini”. Iată programul atelierelor de teatru: 4 octombrie, Ora 21:00, Foaierul Sălii Mari, Lansare de carte: Cătălina Buzoianu – magie, abur, vis, de Florica Ichim și Irina Zlotea, Prezintă: Florica ICHIM, critic de teatru. Duminică, 6 octombrie 2019, Ora 18:00, Foaierul Sălii Mari, Lansare de carte: Alexandru Darie, spectacole de poveste, de Doina Papp, Prezintă: prof.univ.dr. Mircea MORARIU, critic de teatru, Luni, 7 octombrie 2019, Ora 11:00, Sala Studio – Conferința COMEDIE, COMEDIAN, TEORIE ȘI REALITATE, Susține: prof.univ.dr. Mircea MORARIU al Universității din Oradea, critic de teatru, Marți, 8 octombrie 2019 , Ora 11:00, Sala Studio, Conferință de specialitate, Susține: Catrinel DUMITRESCU, actriță a Teatrului Nottara, Miercuri, 9 octombrie 2019, Ora 11:00, Sala Studio, Conferință ACTORUL ȘI POVESTEA SA, Susține: actorul Nicu MIHOC, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș, Joi, 10 octombrie 2019, Ora 14:00, Sala Studio, Atelier de teatru, Susține: prof.univ.dr. Adrian TITIENI, președintele onorific al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Vineri, 11 octombrie 2019, Ora 11:00, Sala Studio, Atelier de teatru, susține: prof.univ.dr. Adrian TITIENI, președintele onorific al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, Duminică, 13 octombrie 2019, Ora 11:00, Foaierul Sălii Mari, Omagiu Liliana LUPAN – sărbătoare dedicată celor 50 de ani de teatru ai actriței-emblemă a Teatrului Dramatic “Fani Tardini”, Prezintă: Doina PAPP, selecționerul Festivalului.

Programul spectacolelor

Cele zece piese de teatru din festival sunt: „SALBA DRACULUI”, după: Vasile Alecsandri, regia: Alexandru Dabija, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați (4 octombrie, ora 19.00), „ROMANȚIOȘII”, de: Edmond Rostand, regia: Vlad Cristache, Teatrul „Alexandru Davila” Pitești (5 octombrie, ora 19.00), „ULTIMA HALTĂ ÎN PARADIS”, de: Valentin Nicolau, regia: Andrei Mihalache, Teatrul „Aureliu Maneaʺ Turda (6 octombrie, ora 19.00), „PISICI” – un spectacol creat de trupa FĂRĂ ZAHĂR, regia: Bobo Burlăcianu, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava (7 octombrie, ora 19.00), „JAKE ȘI FEMEILE LUI”, de: Neil Simon, regia: Erwin Șimșensohn, Teatrul „Maria Filotti” Brăila (8 octombrie, ora 19.00), „BILLY ȘCHIOPUL”, de: Martin McDonagh, regia: Vlad Massaci, Teatrul de Stat Constanța (9 octombrie, ora 19.00), „PRINS ÎN PLASĂ”, de: Ray Cooney, regia: Cristian Ioan, Teatrul „Sică Alexandrescu” Brașov (10 octombrie, ora 19.00), „DOCTOR DE FEMEI”, de: Georges Feydeau, regia: Sandu Grecu, Teatrul Național „Satiricus” Chișinău (Republica Moldova) (11 octombrie, ora 19.00), „FAMILIA TÓT”, de: István Örkény, regia: Sânziana Stoican, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (12 octombrie, ora 19.00), „NUNTA LUI KRECINSKI”, de: A. V. Suhovo-Kobîlin, regia: Mihai Bendeac, Teatrul de Comedie București (13 octombrie, ora 19.00).

Selecționerul Festivalului Național de Comedie – Galați, 2019 este criticul de teatru Doina PAPP, pentru al treilea an consecutiv. „Festivalul Național de Comedie, de la an la an, are această provocare – de a aduce spectacole de comedie extrem de diverse și extrem de moderne si cred că și anul acesta selecția reflectă acest deziderat pe care noi ni l-am propus”, a declarat Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

„Regizorii care au lucrat spectacolele selectate la Festivalul Național de Comedie sunt de la regizori consacrați, cum este Alexandru Dabija, la regizori dintr-o generație medie de vârstă, cum sunt Erwin Șimșensohn, Vlad Massaci. Sunt regizori tineri și foarte tineri, cum sunt Sânziana Stoican și Vlad Cristache. Sunt oameni specializați în spectacole de comedie, cum sunt Andrei Mihalache, Cristian Ioan, Sandu Grecu. E un soi de jucărie muzicală – este vorba de spectacolul „PISICI” al Sucevei. Este și un spectacol de comedie făcut de un actor care e și un regizor foarte bun, Mihai Bendeac. Acești regizori sunt de diverse vârste, cu diverse tipuri de umor. Împreună, noi credem că așază un program diversificat și pe gustul cât mai multor categorii de public”, a declarat şi Radu Nichifor, directorul artistic al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Cu excepția spectacolului „NUNTA LUI KRECINSKI”, pe care Teatrul de Comedie București îl va prezenta în ultima seară a Festivalului, pe 13 octombrie 2019, după festivitatea de decernare a premiilor, celelalte nouă spectacole din programul Festivalului sunt în concurs. Juriul Festivalului este format din: actrița Catrinel DUMITRESCU de la Teatrul Nottara București, actorul Nicu MIHOC, director artistic al Companiei „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș, precum și prof.univ.dr. Mircea MORARIU al Universității din Oradea, critic de teatru. Anul acesta, la Festivalul de la Galați vor fi acordate cinci premii: Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (masculin sau feminin), Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar (masculin sau feminin), Premiul pentru cea mai bună regie, Premiul pentru cea mai bună scenografie şi MARELE PREMIU – Premiul pentru cel mai bun spectacol.

Trofeele Festivalului sunt concepute de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Fiecare trofeu înfățișează ARLECHINUL, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale artelor spectacolului. Arlechinul va deveni, de altfel, unul dintre elementele de identificare vizuală proprii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, el urmând să fie încorporat în noua infrastructură de publicitate stradală a Teatrului.

Bilete la spectacolele din cadrul Festivalului Național de Comedie pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro și de la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, din Domnească 59. Programul casei de bilete este următorul: Luni, marți, miercuri 11:00-19:00, Joi, vineri  10:00-16:00 și 17:00-19:00, sâmbătă, duminică 10:00-13:00 și 17:00-19:00. De asemenea, sunt disponibile și abonamente care asigură accesul la toate evenimentele din Festival. Prețul unui abonament este de 406 lei. Abonamentele pot fi achiziționate exclusiv de la casa de bilete a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Festivalul Național de Comedie de la Galați este organizat de Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, cu sprijin din partea finanțatorilor: Primăria Municipiului Galați, Consiliul Local al Municipiului Galați și Uniunea Teatrală din România (UNITER).

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 5 =