Începe a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional Gulliver

0
1149

Luni, 14 mai, de la ora 9.30, se anunță forfotă mare la Teatrul de Păpuși “Gulliver” din Galați, preconizează reprezentanții instituției de cultură referindu-se la tradiționalul Festival Internațional de Animație “Gulliver” care, în acest an, iese la rampă cu 30 de spectacole pentru toate vârstele. “În perioada 14-19 mai, cea de-a XXVI-a ediție a festivalului își așteaptă spectatorii cu producții teatrale spectaculoase, piese de teatru ce nu au mai fost jucate până acum în fața publicului gălățean. Devenit un festival pentru întreaga familie, de la mic, la mare, din programul acestuia fac parte spectacole pentru copii, tineri și adulți. În prima parte a zilei sunt programate piesele dedicate celor mici. Teatre de păpuși și marionete din București, Timișoara, Craiova, Arad, Constanța, Bacău, Baia Mare sau Alba Iulia vor prezenta cele mai recente montări. “Vrăjitorul din Oz”, “Frumoasa din pădurea adormită”, “Capra cu trei iezi”, “Fata babei și fata moșneagului”, “Hainele cele noi ale Împăratului” sunt doar o parte dintre spectacolele care vor putea fi văzute de copii. Pentru piticii de un an, festivalul propune experienţe senzoriale inedite. Este vorba despre “De mână cu tine”, spectacolul Teatrului Gulliver, care marchează prin această reprezentație premiera oficială, și “Curcubeul”, al Teatrului de Stat Burgas din Bulgaria. Adolescenții și adulții se vor putea bucura și ei de cinci spectacole pentru categoria lor de vârstă. “Regele moare” și “Migraaaanți”, ale Teatrului de Animație Țăndărică București sau “N-ai tu treabă!”, producție a Teatrul ACT București, care îl are în rolul principal pe Marcel Iureș, într-o adaptare după “Dănilă Prepeleac” vor putea fi vizionate în serile de festival de către tinerii de peste 14 ani. De asemenea, Teatrul pentru Copii și Adolescenți Excelsior din Bucureşti vine cu spectacolul „Fluturii sunt liberi”, o poveste de dragoste, cu zâmbete și cu lacrimi în ochi, despre cum iubirea transcende orice impediment fizic. La finalul festivalului, în data de 19 mai, după festivitatea de premiere, delicioasa comedie „Titanic vals”, pusă în scenă de Victor Ioan Frunză la Teatrul Tineretului Metropolis din Bucureşti, va purta spectatorii înapoi în timp, în anul 1932, în orice oraș unde există soacre, neveste și prefecturi.

Părinții care vor dori să meargă seara la teatru alături de copii pot alege din oferta  artistică dedicată întregii familii. Pentru prima dată în cadrul Festivalului Gulliver va veni Opera Comică pentru Copii din Bucureşti, cu baletul clasic “Don Quijote”, cavalerul rătăcitor care a fascinat generații la rând cu aventurile lui incredibile.

În cea de-a doua seară a festivalului, gălăţenii se vor putea delecta cu  spectacolul “Apa vie”, o producţie de teatru-dans contemporan pentru copiii de peste 8 ani, adaptare după Frații Grimm, montat de Teatrul Mic din București. Un spectacol unic în lumea teatrului de păpuși, prin faptul că marionetele sunt reprezentate chiar de picioarele, genunchii, mâinile și stomacul actorului, va fi prezentat de artista Laura Kibel din Italia. “Unde te duc picioarele” este un colaj de întâmplări originale, comice și poetice, concepute pentru a atrage oameni din toate mediile culturale. Tot pentru întreaga familie este și spectacolul “Cabaret”, al Companiei de Teatru Sosonuţi din Arad, o producție nonverbală cu marionete, păpuși de talie umană și muzică live, care prezintă povestea vieții unui artist de cabaret, ce face totul pentru a-și împlini iubirea, dar este obligat să plece la război.

Festivalul are un caracter competitiv, iar în lupta pentru premiile acestuia vor intra spectacolele de animație dedicate copiilor și publicului tânăr. Acestea vor fi atent jurizate de teatrologul și păpușarul Anca Doina Ciobotaru, în calitate de președintă a juriului, alături de Attila Vizauer, regizor și redactor-şef al Teatrului Naţional Radiofonic, și Ilie Zanfir, membru al Comisiei de Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Galați.

Și anul acesta se vor desfășura activități gratuite pentru copii de toate vârstele în Grădina Publică. Programul outdoor va debuta cu spectacole cu păpuși și marionete, dar și teatru-circ, și va continua cu ateliere de creație handmade pentru copii mai mici și jonglerii cu poiuri şi lupte cu spada, pentru copii mai mari. De asemenea, cei prezenți se vor întâlni cu personaje pe catalige, alături de care se vor putea fotografia.

Programul complet, informații despre prețul și modalitatea de achiziționare a biletelor se găsesc pe www.teatrul-gulliver.ro și pe www.facebook.com/TeatrulGulliver., transmit reprezentanții Teatrului de Păpuși Gulliver Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.