În condiţiile în care cantitatea de agent termic pe care Electrocentrale (CET) o poate livra municipalităţii, în perioada verii, pentru apă caldă, este mult prea mare faţă de nevoile reale ale oraşului, ceea ce înseamnă că autorităţile ar fi obligate să plătească, din nou, pierderi cu nemiluita, de peste 90 la sută, consilierii locali se vor întruni în şedinţă, pe data de 30 mai, pentru a-i sprijini, din nou, pe gălăţeni să-şi achiziţioneze un sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii. Pe ordinea de zi a şedinţei aleşilor se va afla un proiect de hotărâre privind acordarea ajutorului financiar de 3.000 de lei celor care vor să devină independenţi din punct de vedere termic şi un altul care vizează transformarea a 25 de puncte termice în microcentrale de cartier, alimentate cu gaz, care să livreze căldură, în iernile ce vor urma, pentru 6.000-7.000 de apartamente.
„CET, nici în momentul de faţă, nu ne-a dat un răspuns ferm la întrebarea extrem de clară şi de simplă pe care i-am adresat-o. Cred că şi tăcerea este un răspuns. Numeroasele discuţii, atât în mediul public, cât şi privat, cu reprezentanţii celor de la CET, ne-au întărit ideea că nu ne pot oferi, cel puţin pe timp de vară, cantităţile solicitate de noi, prin urmare nu putem ţine acest oraş în loc doar pentru că există temeri sau viziuni diferite legate de modul în care gălăţenii ar trebui să se încălzească. Eu cred că gălăţenii ar trebui să fie liberi să opteze pentru ceea ce e mai bun pentru ei. Cu siguranţă, nici primarul şi cu atât mai puţin cei de la Electrocentrale nu le pot dicta cum să se încălzească în propriul apartament. Ceea ce dorim noi să facem este să le permitem cetăţenilor să găsească o formă de a deveni independenţi, iar dacă Primăria i-ar putea ajuta – mă refer aici la cei 3.000 de lei – cu siguranţă o va face”, a spus edilul Galaţiului.
În cazul în care aleşii vor aproba reluarea acestui program, asta înseamnă că gălăţenii vor putea să solicite cei 3.000 de lei începând din luna iunie. Anul trecut, aproximativ 7.700 de persoane au beneficiat de ajutorul financiar de 3.000 de lei, bani cu care şi-au achiziţionat un sistem alternativ pentru producerea apei calde şi căldurii.