Încă un caz de pestă porcină africană, în zona Bădălan

0
1373

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a convocat, astăzi, de urgenţă, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea aprobării planului de măsuri de prevenţie a răspândirii virsului pestei porcine africane, după ce analizele de laborator au confirmat un nou focar de pestă porcină africană în gospodăria unui cetăţean, care creştea porci în zona Bădălan-Zătun. Deşi tot în zona Zătun a fost descoperit, în urmă cu cîteva săptămâni, cadavrul unui porc misterţ care s-a dovedit apoi că era purtător al pestei porcine africane, autorităţile spun că gospodăria se află în direcţia diametral opusă locului în care a fost găsit porcul mistreţ.

Potrivit DSV Galaţi, acesta este al 13-lea caz de pestă porcină africană descoperită pe raza judeţului Galaţi, până acum fiind ucişi preventiv peste 300 de porci domestici.  La aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care, potrivit AJVPS Galaţi, unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, doi au fost accidentaţi de autovehicule iar restul au fost vânaţi preventiv. Totuşi, nici unul din porcii mistreţi vânaţi preventiv nu au fost identificaţi ca purtând virusul pestei porcine africane, au mai transmis reprezentanţii AJVPS Galaţi.

“Este vorba despre o gospodărie a unui cetăţean Tulea Cătălin, gospodărie situată în zona Bădălan – Zătun. Proprietarul a solicitat medicul veterinar acum două zile, s-au prelevat probe şi ele au ieşi pozitive, buletinul de analiză fiind emis de Laboratorul acreditat pentru pestă porcină africană de la Bacău. Ca urmare, ne-am întrunit în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  şi am aprobat planul de măsuri. Procedăm, astăzi, la uciderea animalelor din specia suină, în gospodărie sunt 4 porci adulţi şi 30 de purcei recent fătaţi. Urmează  să se realizeze, odată cu această operaţiune de ucidere preventivă şi evaluarea animalelor pentru despăgubire”, a declarat, astăzi, şefa DSV Galaţi, Carmen Stroia, referitor la recentul caz de pestă porcină africană descoperit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.