Astăzi a avut loc inaugurarea monumentului “Apărătorii Oraşului Galaţi” dedicat împlinirii a 100 de ani de la eroicele lupte duse pentru apărarea oraşului nostru. Astfel, în 20-22 ianuarie 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. Potrivit istoricilor, a fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor. O altă premieră a constituit faptul că în această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre, aviaţia – caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial. În memoria acelor lupte, Galaţiul a primit titlul de oraş erou şi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei. În memoria luptelor din 1918, cinci ani mai târziu, în anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, a propus Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban. Din raţiuni aşa-zis „edilitare” însă, monumentul a fost demolat în anul 1962, mărturie a sa rămânând doar fotografiile vremii realizate de George Makşai, fotograful Casei Regale care avea locuinţa şi atelierul fotografic în Piaţa Mare, în clădirea Ţinc, astăzi secţie a Muzeului de Istorie. De altfel, instituţia de cultură a putut proiecta refacerea monumnetului istoric plecând chiar de la plăcile fotografice ale lui makşai, păstrate în tezaurul muzeului.
Aşa se face că după 56 de ani de absenţă, monumentul a fost refăcut, valoarea lucrărilor de realizare ale acestuia fiind de 400.000 de lei, finanţare asigurată de Consiliul Judeţean Galaţi. De altfel, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea a fost şi primul care a primit, din partea Muzeului de Istorie, o diplomă de onoare, placheta omagiala, medalia aniversară şi insigna, în semn de preţuire şi respect, pentru promovarea şi conservarea culturii. Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu şi prefectul Dorin Otrocol au primit, la rândul lor, astfel de distincţii, acordate apoi şi altor conductări de instituţii publice din oraş.
Inaugurarea monumentului a cuprins o slujbă religioasă, un moment în care s-au tras salve de puşcă şi un moment extrem de apreciat de cei care au rezistat frigului şi ploii – reconstituirea luptei de apărare a Galaţiului, secvenţă realizată cu ajutorul membrilor a trei asociaţii de reconstituire istorico-militară.