Înainte de a vă rezerva concediul, verificați-vă pașapoartele!

0
2346
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pașapoartele simple electronice pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani vor avea o valabilitate de zece ani, informează Biroul de presă al Prefecturii Galați. “Prevederea este stipulată în Legea nr. 133 din 18 iunie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, care va intra în vigoare pe 20 iulie 2018. Același act normativ restricționează emiterea pașapoartelor simple temporare doar la situații conjuncturale clar definite și care trebuie justificate cu documente. Astfel, potrivit art. 171 alin. (1): ,,paşaportul simplu temporar se eliberează cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate, în următoarele situaţii: pentru persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic;  în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict; când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;  când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;  când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17; pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat; în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

De asemenea, în alineatele (3) şi (5) se arată că: ,,Situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. e) trebuie dovedite, după caz, cu documente emise de instituţia care organizează studiile/concursurile oficiale sau cu documente emise ori avizate de o autoritate medicală română, din care să rezulte perioada şi statul/statele în care se vor desfăşura studiile/concursurile ori în care va fi urmat tratamentul medica;”, iar „situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. g) trebuie dovedite, după caz, cu documente care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale, care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate”. „Pentru obţinerea unui paşaport simplu temporar, solicitantul trebuie să se prezinte la sediul serviciului nostru pentru a dovedi cu documente împrejurările care impun emiterea unui astfel de document de călătorie, iar după obţinerea aprobării, să achite taxa aferentă (în prezent 96 lei). Prin urmare, atragem atenţia solicitanţilor şi reprezentanţilor agenţiilor de turism cu privire la faptul că achiziţionarea pachetelor de vacanţă şi a biletelor de transport ar trebui să se facă numai după verificarea existenţei şi a valabilităţii documentelor de călătorie, cu precizarea că pentru a călători în ţări unde este necesară viza de intrare, paşaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data intrării în ţara respectivă,” spune comisar șef de poliție Aurelian Păduraru (foto), șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple.

Precizăm că paşaportul simplu electronic se livrează la domiciliu/reşedinţă prin curierat – PRORIPOST, în termen de 14 zile calendaristice. Informaţiile legate de emiterea paşapoartelor se găsesc pe site, iar programarea se face on-line pe www.epasapoarte.ro.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.