În spălătoria Spitalului Judeţean, 50 grade Celsius, după o investiţie de sute de mii de euro

0
1066

 

Sistemul de ventilaţie al spălătoriei Spitalului Judeţean Sf. Apostol Andrei, obiectiv modernizat şi reabilitat în timpul mandatului fostului preşedinte al CJ Galaţi (instituiţie care are în subordine Spitalul Judeţean), Nicolae Bacalbaşa, nu justifică sumele din bani publici investite până acum, căci cele 22 de muncitoare de aici lucrează în condiţii extreme, vara trecută atingându-se temperaturi de 48-50 de grade Celsius!

Situaţia a fost semnalată, recent, la şedinţa Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Galaţi, de către Lidia Celmare, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Galaţi. “Aş vrea ca atunci când se alocă fonduri publice pentru reabilitarea anumitor obiective să se urmărească proiectul astfel încât aceşti bani să fie utilizaţi cât mai bine cu putinţă. Vă dau un exemplu – este vorba de spălătoria din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Andrei. Este vorba despre o investiţe a CJ Galaţi, iar la început, când am aflat de această investiţie, ne-am bucurat. Din păcate, deşi au trecut doi ani de la terminarea lucrărilor, investiţia nu e funcţională. Salariaţii de acolo au făcut măsurători ale temperaturilor atinse în spălătorie, înregistrându-se 48 până la 50 de grade Celsius, în iulie 2016! Aşa se face că unitatea a fost pusă în situaţia de a achiziţiona câteva aparate de aer condiţionat, s-au montat trei şi mai urmează câteva, dar ele scad cu doar câteva grade căldura de acolo…  Înţeleg că urmează să se facă şi nişte pereţi protectori de direcţionare a curenţilor de aer cald…, dar toate lucrurile astea se puteau face prin sistemul de ventilaţie iniţial, lucrarea CJ”, a declarat liderul de sindicat. Aceasta a adăugat că, la sesizarea angajatelor din spălătorie,  a semnalat încă de anul trecut (două adrese în iulie 2016)  dar şi în acest an, în luna februarie, Comitetul de Sănătate şi Securitate în Muncă al Spitalului Judeţean, însă se pare că problema nu a depăşit gardurile Spitalului Judeţean.

“Aud pentru prima oară acest lucru de la dumneavoastră, nu ştiam că sistemul de ventilaţie nu funcţionează la parametri, nu este un lucru care ne onorează, este vorba despre o investiţie a CJ de acum doi ani. Daţi-mi voie să vă răspund după ce voi avea datele tehnice, întrucât am decis să trimit o comisie tehnică acolo pentru verificarea celor semnalate, probabil vom face şi un audit”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea. Potrivit acestuia, lucrarea de reabilitare şi modernizare a sistemului de ventilaţie al spălătoriei Spitalului Judeţean Galaţi a fost plătită de CJ cu circa 100-125.000 de euro.

Potrivit presei locale, în  13 august 2012, la  propunerea preşedintelui CJ de atunci  Nicoale Bacalbaşa şi a vicepreşedintelui CJ de atunci Tania Bogdan, consilierii judeţeni au avizat lucrări de intervenţii pentru investiţia „Reabilitare ventilaţie artificială bloc alimentar şi spălătorie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Ap. Andrei Galaţi”, cu valoarea totală de 1.030.940,00 lei. Potrivit hotărârii adoptate de CJ Galaţi, suma urma să fie folosită pentru reabilitarea sistemului de ventilaţie de la spălătoria şi bucătăria Spitalului Judeţean, dar şi pentru: igenizarea şi reabilitarea spaţiilor, prin înlocuiri cu tămplărie PVC, vopsitorii, zugrăveli, repararea pavimentelor şi faianţei. Potrivit raportului de specialitate al hotărârii CJ, toate lucrările se vor realiza cu „respectarea legislaţiei impusă de U.E. în domeniul medical, a Ordinului M.S. nr.914/2006 privind normele cerute în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, a Legii 10/1995 privind calitatea în construcţii, modificată şi completată” şi a Legii nr. 215/2001.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.