În premieră pentru Galați, Festivalul Filmului European

0
1964

La finele acestei săptămâni, pentru prima oară în ultimii  22 de ani,  poposește la Galați  Festivalul Filmului European, proiect demarat în 1996 în România, la inițiativa Delegației Comisiei Europene, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai.  După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an. În acest an, Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene.

În acest an, festivalul ajunge și la Galați, datorită partenerilor  Primăria municipiului Galați și Fundația Culturală Andreiana Juventus. Filmele difuzate în cadrul festivalului pot fi urmărite la Cinematograful “Ioan Manole”, de la Casa de Cultură a Sindicatelor (str. Morilor nr. 140), unde sunt disponibile 500 de locuri.

Așadar, ajuns la ediția cu numărul 22, Festivalul Filmului European revine în 2018 într-un număr record de orașe: București și 7 orașe din țară. 22.FFE se desfășoară în București (7 – 13 mai), Galați (11 – 13 mai), Tîrgu Mures (18 – 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie). Anul acesta, în premieră absolută, FFE ajunge în trei orașe noi: Alba Iulia, Galați și Râmnicu Vâlcea. Cu 64 de filme din 24 de țări, Festivalul își continuă misiunea asumată în edițiile trecute, aceea de a transforma filmul european nu doar într-un motor al dezbaterilor, ci și într-un revelator al temelor dominante pentru societatea contemporană – cele care dau „pulsul Europei”.

Vineri, 11 mai, în prima seară de festival, de la ora 19.00, este programat fimul “Rock’n Roll” (Franța), sâmbătă, 12 mai, proiecțiile încep de la ora 15.00, cu filmul “Galben fierbinte” (Turcia), după care, de la ora 16.30 – filmul “Emilia” (Lituania), de la ora 18.30 – “O drumeție scurtă” (Croația) și de la ora 20.00, fimul “În întuneric” (Germania). Duminică, 13 mai, în ultima zi de festival, programul este următorul: ora 15.00 – “O vară de neuitat” (România), ora 17.00 – “L’animale” (Austria) și ora 19.00, “Western” (Germania).

„Ne bucurăm că, în anul Centenarului Marii Uniri, reușim să aducem Festivalul Filmului European în mai multe locuri din România decât oricând până acum. Proiect de referință al Institutului Cultural Român, Festivalul Filmului European se desfășoară, în 2018, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural. Celebrăm astfel o artă încă tânără la scara istoriei – dacă ne gândim că nu demult marcam 120 de ani de la primele proiecții ale fraților Lumière – dar definitorie pentru identitatea culturală a continentului. Prin dimensiunea francofonă a programului, această ediție a FFE anticipează, totodată, Sezonul România Franța, program amplu aflat la orizont. Festivalul pe care-l itinerăm în luna mai în țară e și un bun prilej să ne amintim că, grație succeselor internaționale repurtate de cineaștii români, filmul continuă să reprezinte un domeniu fanion pentru cultura română de azi.”, a declarat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.