În decembrie ar putea începe modernizarea Drumului de Centură

0
613

La finalul acestei luni s-ar putea adopta proiectul tehnic de modernizare, cu fonduri europene, a Drumului de Centură din municipiul Galaţi, urmând ca lucrările propriu zise să înceapă în luna decembrie, ori în primele luni ale anului viitor, funcţie de condiţiile meteo.

Reamintim, în urmă cu exact un an, Consiliul Local(CL) Galaţi a aprobat, într-o şedinţă extraordinară, trecerea terenului aferent drumului de centură din domeniul public şi administrarea municipiului Galaţi în domeniul public şi administrarea Consiliului Judeţean(CJ) Galaţi pentru a putea fi modernizat şi reabilitat printr-un proiect european de aproximativ 40 milioane euro, CJ Galaţi fiind unica instituţie publică eligibilă.

“Este un proiect extrem de important pentru municipiul Galaţi pentru că ar rezolva multe probleme, pe de o parte legate de accesul traficului greu în municipiul Galaţi, iar pe de altă parte, problemele care tot apar de fiecare dată din punct de vedere al accidentelor care au loc pe centura aceasta a noastră. Sperăm să ducem acest proiect la bun sfârşit”, a precizat, la acel moment, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Conform proiectului “Extindere și modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galați”, proiect în valoare de circa 30 de milioane de lei (derulat prin Programul Operațional Regional 2014-2020), Drumul de Centură al municipiului Galați ar trebui să aibă patru benzi (câte două pe sens) pe toată lungimea sa, trotuare, rigole, piste de biciclete, pasarele pentru traversarea carosabilului, dar și un pod hobanat (suspendat), cu o lungime totală de circa 700 de metri, care va scurta cu 2,4 km drumul făcut în prezent de cei care ocolesc orașul. Pentru derularea tuturor lucrărilor, se vor efectua și 56 de exproprieri de case și afaceri, printre care și trei benzinării. În total, este vorba despre 11.000 de mp de teren și 6.000 de mp de construcții, existând un buget inițial de 7 milioane de lei, alocat pentru despăgubirea celor ce urmează să fie expropriați. Conform proiectului european, despăgubirile sunt asigurate de la UE (cheltuieli nerambursabile), în valoare maximă de 3 milioane de euro (10% din valoarea proiectului), însă dacă valoarea despăgubirilor va fi mai mare (în urma evaluărilor sau, poate, în urma deciziilor instanței de judecată – în cazul proprietarilor care vor apela la magistrați pentru a solicita despăgubiri mai mari), diferența de bani va fi asigurată de la bugetul Consiliului Județean Galați.

Deja o primă variantă a proiectului tehnic este gata, urmând ca la finalul acestei luni să fie aprobaţi în şedinţa CJ Galaţi (unitate care a accesat finanţarea europeană) indicatorii tehnico-economici ai lucrării. Totodată,  funcţionarii din CJ solicită, în prezent, avizele de funcţionare din partea diverselor instituţii şi societăţi (de apă, comunicaţii, gaze naturale etc), după care, potrivit legislaţiei urmează eliberarea autorizaţiei de construcţie şi demararea lucrărilor.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 1 =