În 2017, agenții de la Poliția Locală au constatat peste 21.000 de contravenții, aplicând amenzi de 3,7 milioane lei

0
2049

Anul 2017 a fost anul reorganizării activității Poliției Locale după modelul și principiile poliției naționale și anul lansării unor  campanii de combatere a încălcării legilor și prevederilor unor hotărâri ale Consiliului Local, campanii precum ”Parcarea – 2017”, ”Estival – 2017” și ”Siguranță – 2017”. În 2017, polițiștii locali au înregistrat peste 21.000 de astfel de încălcări ale normelor legale, pentru care au aplicat amenzi în valoare de 3.782.634 lei. Au fost înregistrate și 295 de infracțiuni, cele mai multe, 119, fiind de consum sau posesie de droguri și alte substanțe interzise, 36 de furturi, 34 de cazuri de contrabandă și 20 de cazuri de port de armă albă. Persoanele identificate au fost predate pentru cercetări la Poliția Națională. “În anul 2017 am avut ca principal obiectiv, reorganizarea Poliției Locale Galați pe principii operative în concordanță cu nevoile cetățenilor și solicitările structurilor din cadrul Primăriei Galați, creșterea încrederii comunității în Poliția Locală, scăderea timpilor de reacție la sesizări și evenimente, respectiv acordarea de sprijin Poliției Naționale la toate evenimentele din Galați și pentru prevenirea criminalității. Precizez că, tot ceea ce am stabilit împreună cu echipa de conducere la începutul anului 2017 am îndeplinit, raportul de bilanț reflectând acest lucru în detaliu, practic s-au dublat activitățile și acțiunile specifice precum și numărul sancțiunilor aplicate și a cuantumului amenzilor stabilite” a declarat Petrică Hahui, directorul Poliției Locale Galați. Au fost stabilite și principalele obiective ale activității penru acest an. ”Pentru anul 2018 am întocmit și a fost aprobat deja de domnul primar, Programul de activități al Poliției Locale Galați. Multe din inițiativele și prioritățile din anul 2017 vor fi continuate și în acest an și anume: Parcarea, Estival, Siguranța, Hibernal, Câinii comunitari, etc”, a mai precizat  Petrică Hahui.

La prezentarea bilanțului pe anul trecut, care a avut loc la Complexul Muzeal de Științele Naturii, au fost prezentate și rezultatele obținute de compartimentele Poliției Locale. Pe componenta de ”Ordine Publică”, polițiștii din cadrul celor 5 Secții de Poliție Locală, au aplicat un număr de 11.811 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora fiind în sumă de 1.256.164 lei. Pentru perioada analizată, polițiștii locali de la ”Ordine Publică”, au constatat în flagrant un număr de 140 fapte cu caracter penal. La rândul lor polițiștii locali din cadrul Serviciului ”Siguranță Rutieră” au aplicat, în 2017, 4.628 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 1.198.430 lei. Totodată polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au constatat 11 fapte cu caracter penal (conducere fără permis – 4, blocarea căii de acces a tramvaielor – 1, conducere moped fără permis – 2, conducerea sub influența băuturilor alcoolice – 2).

Serviciul ”Intervenție Rapidă și Transport Valori” a fost angrenat în combaterea fenomenului infracțional. Prioritate au avut unitățile de învățământ și zonele din imediata lor apropiere, acolo unde de cele mai multe ori au fost depistate persoane care consumau de substanțe psihotrope sau care tulburau ordinea și liniștea publică. Cu ocazia activităților desfășurate, au fost constatate un număr de 181 contravenții iar valoarea amenzilor s-a ridicat la suma de 31.560 lei. Totodată, polițiștii din cadrul Serviciul ”Intervenție Rapidă și Transport Valori” au constatat un număr de 98 de infracțiuni. De asemenea au fost destrămate un număr de 385 grupuri, fiind legitimate un număr de 3.486 persoane.

Serviciul de ”Protecție a Mediului” a derulat un număr de 15 planuri de măsuri, fiind vizate printre altele: curățenia urbană și adăposturi de animale; deversarea de ape uzate; activitățile economice desfășurate pe faleza inferioară; depozitarea ilegală de deșeuri, etc. În perioada martie – decembrie 2017, polițiștii de la ”Protecția Mediului” au înregistrat un număr de 165 de petiții, sesizări, reclamații, dintre care 163 au fost soluționate în termen. La capitolul sancțiuni contravenționale în perioada analizată au fost aplicate un număr de 557, valoarea acestora depășind 249.000 lei. Cele mai multe dintre amenzile date au fost pentru: parcarea sau traversarea peste zonele verzi cu autoturisme – 127; lipsa contractelor de prestări servicii de salubrizare – 85; depozitare sau aruncare deşeuri (moloz, plastic, ambalaje, etc.) pe domeniul public – 49; lipsă contracte pentru ridicarea deşeurilor de altă natură decât cele menajere – 36; spălare auto pe domeniul public – 35; deversare ape uzate pe domeniul public – 22; depozitare materiale de construcţii pe domeniul public – 21; utilizarea domeniului public pentru activităţi gospodăreşti (grătar) – 20, etc.

Serviciul ”Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal” a organizat 72 acţiuni, prin care s-a urmărit identificarea chioşcurilor şi spaţiilor comerciale părăsite, aflate în stare avansată de degradare sau în care nu se mai desfăşoară activităţi comerciale. Ȋn 2017 au fost primite spre rezolvare un număr total de 891 sesizări fiind soluţionate un număr de 854 sesizări, restul de 37 sesizări fiind în lucru, în termenul legal de soluţionare. Polițiștii locali din cadrul acestui serviciu au constatat un număr total de 368 de contravenţii şi au aplicat amenzi în valoare totală de 389.180 lei. Măsurile complementare dispuse prin procesele verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, au fost: sistarea lucrărilor – în 58 cazuri; intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire – în 259 cazuri; desfiinţarea construcţiilor executate ilegal şi aducerea terenului proprietatea municipiului Galaţi la starea iniţială – în 19 cazuri.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului ”Control Activități Comerciale” au derulat în anul 2017 un număr de 62 de acțiuni și 16 planuri de măsuri, în cadrul cărora s-a urmărit verificarea legalității activităților comerciale desfășurate de către persoanele fizice și juridice, în piețe, complexe comerciale și diferite zone publice. Au fost constatate un număr total de 1.604 de contravenţii în valoare totală 659.550 lei. Au fost depistate 21 persoane suspecte de comiterea infracțiunii de contrabandă.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a apreciat bilanțul Poliției Locale pe anul 2017, care relevă o scădere a infracționalității, dar și obiectivele propuse pentru anul 2018. ”Un aspect deosebit de important pentru noi toti este că la Galaţi a scăzut infracţionalitatea. Pentru anul 2018, Poliţia Locală işi propune să desfăşoare o activitate mai intensă pe planul informării şi educării civice, în scopul prevenţiei fenomenului contravenţional şi infracţional”, a spus Ionuț Pucheanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.