Impact devastator asupra economiei gălățene. Grupul ArcelorMittal ar putea vinde combinatul de la Galați

0
1550
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Combinatul ArcelorMittal Galați ar putea fi scos la vânzare de către Grupul ArcelorMittal. O astfel de măsură ar avea un impact devastator asupra economiei gălățene, pentru că ar determina nu numai scăderea producției industriale, ci și o scădere a exploatării portuare, precum și o scădere a veniturilor administrației locale. Decizia ar putea fi luată la solicitarea Comisiei Europene, pentru ca Grupul ArcelorMittal să nu dețină poziția dominantă pe piața europeană odată cu achiziționarea combinatului Ilva, din Trento, Italia, care este cel mai mare combinat siderurgic din Europa. Grupul ArcelorMittal încearcă de mai mulți ani să preia combinatul din Italia. În 2017, s-a ajuns la o înțelegere, oferta financiară fiind de 1,8 miliarde euro pentru activele Ilva și 2,4 miliarde de euro în investiții. Potrivit unor informații care circulă pe platforma siderurgică a combinatului ArcelorMittal Galați, pentru a primi aprobarea Uniunii Europene ca să cumpere combinatul din Italia, Grupul ArcelorMittal ar putea fi obligat de Comisia Europeană să vândă câteva unităţi pe care le deţine în prezent, dacă se va stabili că odată cu preluarea combinatului din Italia va avea o poziţie dominantă pe piaţa europeană. Aceleași surse afirmă că Grupul ArcelorMittal a transmis către Comisia Europeană o listă cu mai mai multe unităţi din Europa pe care este de acord să le vândă, pe platforma siderurgică fiind vehiculată informația că pe această listă ar fi și combinatul de la Galaţi.

Reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au refuzat să comenteze situaţia. Există însă cu certitudine astfel de discuții între reprezentanții ArcelorMittal și cei ai Comisiei Europene, întrucât Grupul ArcelorMittal a anunţat că a transmis o propunere către Comisia Europeană privind un pachet de compensare pentru a face obiectul unor teste de piaţă. „Am înaintat Comisiei Europene o propunere privind un pachet de măsuri de compensare despre care sperăm că va satisface orice preocupare concurențială legată de intenţia noastră de a achiziţiona Combinatul Ilva. Înțelegem că acest pachet de măsuri va face obiectul testelor de piață. Sperăm într-o încheiere rapidă a acestei chestiuni”, a transmis Grupul ArcelorMittal.

Știrea este comentată și în presa economică europeană. Revista ”Market Realist” publica pe data de 13 februarie informația potrivit căreia prin preluarea combinatului Ilva din Italia Grupul ArcelorMittal ar deveni liderul pieței europene. ”ArcelorMittal caută să achiziționeze oțelul Ilva din Italia. Achiziția ar putea spori poziția de lider a ArcelorMittal pe piața europeană a oțelului. ArcelorMittal primește aproape jumătate din veniturile sale din Europa”, se spunea în articolul din ”Market Realist”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.