Ieri, ArcelorMittal Galaţi, astăzi, Liberty Galaţi

0
1404

La un an şi două luni de când ArcelorMittal a anunţat intenţia de a vinde şapte unităţi de producţie din Europa, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi, grupul Liberty Steel, parte a GFG Alliance, companie deținută la nivel global de Sanjeev Gupta, a încheiat, astăzi, achiziția. Reamintim, anul trecut, după ce ArcelorMittal şi-a arătat intenţia de a cumpăra cel mai mare combinat siderurgic din Europa, Ilva (Italia), Comisia Europeană i-a impus, în schimb, să vândă alte unităţi deţinute, pentru a preîntâmpina formarea unui monopol pe piaţa de oţel. Astfel, ArcelorMittal a scos la vânzare unităţile din Piombino, Galaţi,  Skopje,  Ostrava, Cehia  şi Liege (două linii de zincare).

În prezent, combinatul siderurgic din Galaţi numără 5.200 de angajaţi la care se adaugă alţi 1.700 de muncitori ce lucrează pe platforma siderurgică, la alte firme. Anul acesta, directorul combinatului siderurgic de la Galaţi, Bogdan Grecu, a anunţat intenţia creşterii producţiei (situată, până acum, la 2 milioane de tone de fontă pe an) dar şi a angajării a 200 de noi siderurgişti, o schimbare radicală de politică de resurse umane în condiţiile în care, până anul trecut, numărul anual al angajărilor se situa sub 100. În prezent combinatul de la Galaţi are 5200 de angajati, iar înainte de  privatizarea din 2001 avea peste 27.000 de angajati.

Potrivit unui comunicat de presă, “achiziţia încheiată, astăzi, de Liberty Steel constă în cumpărarea a șapte fabrici de oțel și a cinci centre de servicii în șapte țări din Europa. Tranzacția de 740 de milioane de euro poziționează Liberty în top 10 producători de oțel la nivel global, cu excepția Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone și acoperă o gamă largă de produse din oțel. Potrivit unui comunicat de presă, “aceasta este cea mai mare tranzacție într-o singură tranșă realizată de GFG, în urma căreia Alianța ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajați în 30 de țări.

Cele șapte unități, care au devenit astăzi parte din Liberty, dețin în total un număr de 14.000 de angajați și includ cele mai importante fabrici de oțel din Ostrava în Republica Cehă și Galați în România, precum și laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici în apropiere de Liège în Belgia. Centrele de servicii se află în Franța și Italia.

Aceste unități, cu o capacitate totală de laminare de peste zece milioane de tone pe an, furnizează oțel pentru mai multe industrii cheie din Europa, printre care: sectorul de construcții și al produselor de infrastructură, industria automobilelor, industria aerospațială, de energie, de echipamente industriale, de produse de consum și de materiale de construcții. Liberty Steel își propune ca în următorii trei ani să crească cu aproximativ 50% vânzările cu ajutorul acestor unități de producție. După anunțul făcut astăzi, urmează o evaluare 100 de zile, timp în care Liberty Steel, în colaborare cu managementul local, sindicatele, clienții și furnizorii, va finaliza o analiză cuprinzătoare a fabricilor, pentru a explora oportunitățile de investiții și a dezvolta planuri detaliate ca să stimuleze competitivitatea, să extindă gama de produse și să susțină creșterea vânzărilor. Pe termen mediu, Liberty va lua în calcul oportunitatea de a produce oțeluri de o calitate superioară cu un profil de producție mai flexibil. Ca parte a unei coaliții globale de companii industriale, aceste unități de producție se alătură strategiei GREENSTEEL implementată de Liberty Steel și GFG, pentru a crea o afacere sustenabilă din punct de vedere economic și de mediu, bazată pe metode de producție cu emisii scăzute de carbon.

Sanjeev Gupta, președintele executiv al GFG, a declarat: „Acesta este un pas foarte important pentru noi și un reper în evoluția GFG. Suntem extrem de mândri să primim în familia GFG o echipă solidă, înalt calificată și dedicată. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a crea un viitor promițător și sustenabil pentru industria noastră. Aceste fabrici vor juca un rol cheie în strategia noastră globală de a crea un business sustenabil în industria oțelului, cu un lanț valoric integrat, de la materie brută la produse finite de înaltă calitate, distribuite în piețe competitive”.

Jon Bolton, directorul departamentului de dezvoltare globală al Liberty Steel a adăugat: „Aceste fabrici au o poziționare strategică, operațiuni eficiente cu structuri de costuri competitive și intenționăm să capitalizăm pe aceste baze prin investiții strategice, schimbări în profilul de producție și colaborări cu grupul nostru global”.

Grupul Liberty a fost consiliat cu privire la tranzacție de Wyelands Capital, divizia de servicii financiare a GFG Alliance, iar consultanța financiară a fost asigurată de Jefferies International Ltd. Liberty Steel este parte a Alianței GFG; un grup global care activează în domenii precum energie, minerit, metale, inginerie, logistică și servicii financiare, cu sediul central în Londra și birouri în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și prezență în aproape 30 de țări din întreaga lume. GFG Alliance, care are o forță de muncă globală de aproximativ 30.000 de angajați și o cifră de afaceri ce depășește 20 miliarde de dolari, reunește companii integrate din domeniul industrial și din cel al prelucrării metalelor sub brandul „Liberty”;  un grup din domeniile: resurse, energie, transporturi și infrastructură – „SIMEC”; Wyelands, o companie specializată în domeniul bancar și servicii financiare, și o companie din domeniul imobiliar, JAHAMA Estates”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.