Primăria municipiului Galați, în calitate de partener în cadrul proiectului cu finanțare europeană BLUACT, informează că „toți cei interesați să își dezvolte ideile de afaceri se pot înscrie pe site-ul competiţiei https://dgi-bluact.ro/inscrieri/ şi pot urmări pagina de facebook Danube Growth Initiative, pentru că pe data de 12 decembrie 2019, la Universitatea Danubius, va avea loc al doilea eveniment Hackaton, dedicat acestora.
Evenimentul se va desfășura, începând cu ora 9.30, la Universitatea Danubius, corp A, sala Clubul Seniorilor, B.dul Galaţi nr. 3.
UAT Municipiul Galaţi participă în calitate de partener în proiectul BLUACT (https://www.bluact.eu/), care a fost aprobat spre finanțare în cadrul programului URBACT III, Apelul de Bune Practici, tema Creșterea Capacității în data de 4 decembrie 2018.
În cadrul acestui proiect, Primăria Municipiului Galați, împreună cu membrii Grupului Local URBACT, a organizat în data de 14 noiembrie 2019 primul HACKATON, eveniment dedicat dezvoltării ideilor de afaceri în economia albastră. Evenimentul s-a înscris în lista activităților proiectului și a urmărit transferul de bune practici în domeniile Economiei Albastre, respectiv: dezvoltarea avansată a infrastructurii; dezvoltarea de software; tehnologii privind reducerea emisiilor; sisteme de eficiență energetică; tehnologii avansate de fabricație.
Participanții înscriși au avut posibilitatea să își dezvolte ideile de afaceri cu sprijinul şi expertiza specialiștilor din mediul academic și IT, agenților economici locali, specialiștilor în marketing și publicitate, inginerilor etc.
Pe durata evenimentului echipele prezente și-au susținut ideile și au primit feedback, sugestii și recomandări din partea profesioniștilor prezenți la eveniment. Aplicațiile prezentate la HACKATON și înscrise pe site-ul competiției au fost evaluate de către comisia de evaluare conform Grilei de Evaluare a Eligibilității disponibilă pe site-ul:pe site-ul https://dgi-bluact.ro/regulament-concurs.
În urma analizei din punct de vedere al eligibilităţii, ideile depuse pe site-ul proiectului şi susţinute în cadrul hackatonului au fost declarate admise în etapele următoare ale competiţiei Danube Growth initiative. Astfel, proiectele admise vor participa la evenimentul DEMO DAY, unde participanții vor avea ocazia să își prezente ideea de afacere în fața unui juriu independent.
Sesiunea va avea loc într-o dată anunțată ulterior din săptămâna 6 – 11 aprilie 2020, când vor putea concura pentru Marele Premiu, constând într-un program de incubare a ideii de afaceri şi un laptop performant. Informații suplimentare: Denumire proiect: BLUACT – BLUegrowth cities in ACTion. Linie de finanțare: URBACT III, Apelul de Bune Practici, tema Creșterea Capacității, în data de 4 decembrie 2018.
Valoarea proiectului: 599.924,40 Euro, bugetul alocat municipiului Galați fiind de 55.650,80 euro”.
Potrivit sursei citate, „în perioada de programare 2014-2020, Programul URBACT III completează activitatea Rețelei de Dezvoltare Urbană și susține orașele din Uniunea Europeană pentru o abordare integrată a dezvoltării urbane durabile. Alături de municipiul Galați, din parteneriatul proiectului mai fac parte: Pireu (Grecia) – Partener Lider, Burgas (Bulgaria), Matosinhos (Portugalia), Salerno (Italia), Ostende (Belgia) și Mataro (Spania).
Obiectivul principal al proiectului constă în promovarea antreprenoriatului și inovării în domeniul economiei maritime, inițiativa BlueGrowth propunându-și să susțină start-up-uri și antreprenoriatul sustenabil. Rețeaua de transfer BLUACT își propune să sprijine orașele portuare să atingă obiectivele durabile de dezvoltare urbană prin dezvoltarea și integrarea politicilor, instrumentelor, tehnicilor și abordărilor de ultimpă generație pentru stimularea inovării și a spiritului antreprenorial. Rezultatele așteptate ale proiectului: o gestionare mai bună a tranziției spre o economie locală durabilă – acest lucru se va realiza prin motivarea și organizarea ecosistemului local de antreprenoriat și inovare cu scopul stimulării schimbărilor industriale și adaptării.
Stimularea creării de locuri de muncă, antreprenoriatului și a unei largi competențe locale – acest lucru se va realiza prin crearea de întreprinderi inovatoare durabile și a locurilor de muncă bazate pe cunoașterea și transformarea tradiției și a specializării în surse de avantaj competitiv.
Îmbunătățirea legăturilor cu economia globală – orașele portuare drept centre pentru rețelele globale, transformând orașele portuare din noduri de transport în hub-uri de afaceri și cunoștințe și în centre de excelență.
Atragerea tinerilor și dezvoltării potențialului acestora – acest lucru se va realiza prin sprijinirea tinerilor întreprinzători și prevenirea fenomenului de „exod de creiere”.
În urma activităților desfășurate în etapa de întocmire a aplicației de proiect, Partenerul Lider a identificat potențialul Galațiului de transformare dintr-o structura post-industrială către un oraș cu o economie bazată pe servicii în special pe colaborarea transsectorială dintre sectorul maritim și cel de IT”.