Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la sfinţirea noii biserici din Vlădeşti

0
728

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat, miercuri, 13 noiembrie (când în Biserica Ortodoxă Română este cinstit Sfântul Ioan Gură de Aur), slujba de sfinţire a bisericii parohiale închinată Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfântului Ioan Gură de Aur, din  comunitatea parohială Vlădeşti. Cu această ocazie, în semn de binecuvântare şi pentru a spori evlavia credincioşilor participanţi la acest eveniment, a fost adusă Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care aparţine acestei biserici şi care în ultima perioadă de timp a trecut printr-un amplu proces de restaurare.

Atestată documentar din prima jumătate a secolului al XV-lea, în localitatea Vlădeşti, în toamna anului 1913, s-a aşezat piatra de temelie pentru o biserică, aceasta fiind sfinţită în anul 1934 de episcopul Cosma Petrovici, însă a fost dărâmată de marele cutremur din anul 1940. După 6 ani, biserica s-a reconstruit iar în acest sfânt locaş s-a păstrat un odor de mare preţ, Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, realizată în anul 1844. Episcopul Melchisedec Ştefănescu a consemnat minunea ce s-a petrecut la începutul anului 1865, când această sfântă icoană a Maicii Domnului a plâns timp de o săptămână, de faţă fiind foarte mulţi martori. Temelia noii biserici a parohiei Vlădeşti s-a aşezat în ziua de 3 iunie 2007, iar până în 2012 s-au realizat lucrările de construcţie, pentru ca în perioada 2017-2019, lucrările de amenajare la interior, dotarea cu catapeteasmă şi străni, realizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, de către preotul paroh Doru-George Arghiri, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului Parohial. La ridicarea bisericii au contribuit mai mulţi credincioşi din parohie, dar şi alţi oameni de bună credinţă.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la evenimnetul de ieri, “la Sfânta Liturghie au participat şi numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ierarh Nicolae” din Vlădeşti, costumaţi în frumosul port tradiţional al zonei, care, la momentul chinonicului au interpretat pricesne şi cântece patriotice. La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii şi credincioşii prezenţi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii bisericii şi a tâlcuit Evanghelia din această zi, arătând cât de important este să fim ancoraţi în adevărurile de credinţă şi să săvârşim binele faţă de semenii noştri. De asemenea, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa sfântului antiohian cinstit astăzi şi despre necesitatea postului în viaţa noastră, ca perioadă de pregătire sufletească şi trupească pentru Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Pentru implicarea în lucrările de construcţie şi de amenajare a noului locaş de cult, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a acordat preotului paroh Doru-George Arghiri rangul de iconom. Evenimentul s-a încheiat cu săvârşirea parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, dar şi pentru preoţii, învăţătorii, primarii vrednici şi ctitorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice, urmat de tradiţionala agapă creştinească, la care au fost invitaţi toţi credincioşii prezenţi.

În continuare, în biserica veche a parohiei, cadre medicale voluntare au oferit gratuit consultaţii de specialitate unui număr de 100 de persoane defavorizate, cu vârste înaintate, marginalizate social şi cu situaţii materiale şi financiare precare. Serviciile medicale acordate au constat în măsurarea tensiunii arteriale, controlul glicemiei şi efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemo-epidemic şi a bolilor cronice. De asemenea, cu sprijinul unor sponsori, persoanele consultate şi descoperite cu diverse afecţiuni în cadrul acestei campanii umanitare, au primit medicamente gratuite, în baza prescripţiilor oferite de medicii prezenţi. La final, au fost împărţite peste 1000 de pachete cu alimente celor prezenţi la această sărbătoare a localităţii”.

 

 

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 4 =