Hramul Mănăstirii Metoc

0
1122

În fiecare an, în ziua de cinstire a Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mănăstirea gălăţeană ”Sfinţii Arhangheli” cunoscută şi cu numele de Metoc şi-a sărbătorit hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa vieţuitorilor mănăstirii şi a credincioşilor gălăţeni veniţi în număr mare la slujbă pentru a se ruga şi a-şi arăta evlavia faţă de aceşti doi mari rugători în ceruri pentru noi, Sfinţii Mihail şi Gavriil.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre rolul şi lucrarea sfinţilor îngeri în istoria mântuirii neamului omenesc, subliniind ajutorul oferit oamenilor de către cei mai cunoscuţi dintre îngeri şi cei mai des invocaţi în Sfânta Scriptură, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat lucrarea deosebită misionară, administrativ-gospodărească şi filantropică desfăşurată cu multă dragoste şi implicare la această mănăstire.

”Printre multele icoane îngăduite de Dumnezeu pe pământ, pentru a arăta prezenţa îngerilor care în ceruri neîncetat aduc mărire lui Dumnezeu, putem vedea la această mănăstire din oraş un spaţiu unde oamenii pot găsi prin rugăciune, prin participarea la sfintele slujbe, liniştea şi bucuria pe care le aduc pe pământ îngerii, activând puterea îngerului păzitor care face din orice om un locaş îngeresc pe pământ”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Multe dintre activităţile desfăşurate aici sunt îndreptate către Şcoala nr. 24 din Galaţi, ocrotită tot de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gaviil, prin care atât cadrele didactice cât şi elevii sunt sprijiniţi constant spiritual şi material.

Între mănăstirea Metoc şi această şcoală situată în imediata apropiere a mănăstirii există o veche, frumoasă şi bună colaborare, anul acesta împlinindu-se 189 de ani de la înființarea primei şcoli publice din Galaţi în două chilii ale mănăstirii.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit un Parastas pentru slujitorii şi ctitorilor mănăstirii trecuţi la cele veşnice la mormântul vrednicului de pomenire, arhimandritul mitrofor Teofil Pandele, fost stareţ al acestui aşezământ monahal din urbea de la Dunăre.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a oferit copiilor prezenţi la slujbă fructe, dulciuri şi iconiţe.

Prima şcoală naţională din zona Dunării de Jos avea să ia fiinţă „după nevoile vremii” la 1832 sub legiuirea Regulamentului Organic, în timpul domniei lui Mihai Sturza.

În perioada 1832-1838, în casele mănăstirii şi-a început activitatea prima şcoală publică din Galaţi. Şcoala avea o clasă elementară, în care se predau citirea, scrisul, aritmetica şi câteva rugăciuni, toate după o singură carte, „Întâile cunoştinţe“ şi o clasă normală, în care se învăţau gramatica, aritmetica şi geografia. În anul şcolar 1832-1833 au învăţat un număr 80 de elevi. Pe terenul actualei mănăstiri s-a construit şi clădirea noii şcoli publice din Galaţi, pământul fiind donat de Mănăstirea Neamţ la stăruinţele domnitorului Mihail Sturdza, la 1846. Această şcoală, existentă şi astăzi, a fost inaugurată la 16 aprilie 1853.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.