Guvernul vrea să prelungească termenul limită pentru cumpărarea de vechime în muncă

0
612

Guvernul ia în calcul prelungirea termenului limită până la care se poate cumpăra vechime în muncă. Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență, prin care completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi posibilă până pe 31 decembrie 2024. În lipsa prelungirii termenului, mecanismul de cumpărare a vechimii în muncă se încheia pe 1 septembrie 2023.

După cum stabilește OUG 163/2020, documentul care a introdus acest mecanism, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Ulterior, această facilitate va fi inclusă în noua lege a pensiilor, a cărei aplicare a fost amânată deocamdată.

Mai trebuie spus că acest mecanic îi ajută doar pe cei care nu s-au pensionat încă și doar pentru completarea stagiului la pensia pentru limită de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.