Gheorghe V. Gheorghe, un actor de gală, omagiat la Gala Națională de Comedie

0
1858

Sala Studio a Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galați a fost, astăzi, locul în care familia și prietenii lui Gheorghe V. Gheorghe s-au aflat alături de marele actor, omagiindu-i talentul, dedicația și disciplina care l-au transformat în cel mai longeviv actor al Dramaticului gălățean. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul Galei Naționale a Comediei, inițiativa aparținându-i directorului Teatrului Dramatic, Florin Toma, care a ținut să se știe că Gheorghe V. Gheorghe este și singurul actor al Dramaticului gălățean care a participat la toate edițiile de până acum ale festivalului național de teatru.

Actor, regizor, scriitor și profesor, Gheorghe V. Gheorghe i-a avut ca profesori, la facultate pe Ion Talianu și Grigore Vasiliu Birlic, a debutat în 1955, pe scena Teatrului din Oradea (unde a contribuit la introducerea teatrului în limba română – față de cea maghiară, de până atunci) iar la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați a debutat în 1962 (cu piesa „Mielul Turbat”), scenă pe care nu a mai părăsit-o, deși a avut oferte inclusiv din partea Capitalei. De-a lungul carierei sale, Gheorghe V. Gheorghe a lucrat cu regizori precum Radu Penciulescu, Yannis Veakis, Ariana Kunner Stoica, Victor Ioan Frunză, Tudor Popescu, Letiţia Popa sau Ion Maximilian.

Cu 63 de ani de viață pe scenă, din care 56 doar la Teatrul Dramativ Fani Tardini, și 88 de ani de viață, Gheorghe V. Gheorghe este cel mai longeviv actor gălățean și, totodată, unul din cei mai îndrăgiți actori din Galați. Prezentarea câtorva repere ale carierei sale a fost făcută de criticul de artă Doina Papp, după care marele actor a fost omagiat de prieteni, în fapt, de marea familie a Teatrului. Cu vorbele și spiritul la el, marele actor a reușit, pentru încă o dată, să alimenteze auditoriul cu diverse emoții – de la râsete și amuzament la melancolie și nostalgie -, dovedind, încă o dată, că viața sa este scena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.