Galaţiul va deveni membru al Clubului de la Strasbourg. Primarul Pucheanu, invitat să reprezinte interesele oraşului peste graniţă

0
1357

La invitaţia omologului său din Strasbourg, Roland Ries, primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, va reprezenta interesele oraşului în unul dintre cele mai importante organisme internaţionale, care reuneşte nu mai puţin de 70 de membri (primării de oraşe, capitale de stat şi metropole regionale – din noile şi viitoarele membre UE). Este vorba despre Clubul de la Strasbourg, o reţea care, în prezent, depăşeşte frontierele Uniunii Europene, creat în 2003 pentru a însoţi extinderea Uniunii Europene în ţările din Europa Centrală şi de Est.

Scopul Clubului de la Strasbourg este de a aduce, printre altele, valorile europene ale democraţiei, dialogului între culturi şi respectarea drepturilor omului, inclusiv minorităţilor, în politicile publice locale. În acest scop, Clubul de la Strasbourg lucrează în strânsă cooperare cu Consiliul Europei şi cu Congresul autorităţilor locale şi regionale.

Principalele obiective ale Clubului sunt facilitarea schimburilor de experienţă (politici urbane, deplasări, fonduri structurale, cultură, cooperare transfrontalieră), abordarea tematicilor comune aglomerării europene, favorizarea apariţiei unei Europe pluraliste şi apropiate de cetăţeni.

Doar cinci oraşe din România mai fac parte din Clubul de la Strasbourg: Arad, Bucureşti, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara.

Întâlnirile anuale (de regulă, toamna) reunesc primarii şi reprezentanţii aleşi ai oraşelor membre ale Clubului de la Strasbourg, dar şi personalităţi din instituţiile europene pe o temă de interes comun.

În toamna anului trecut, primarul Ionuţ Pucheanu a mers într-o vizită de lucru la Strasbourg, ocazie cu care s-au pus şi bazele aderării Galaţiului la Clubul de la Strasbourg.

Am vorbit de transportul în comun şi despre cum au ajuns la standardul pe care îl au astăzi, am vorbit despre urbanism, despre modul în care acordă privaţilor posibiliatea de a interveni în dezvoltarea oraşului. La ei există în permanenţă o strategie reactualizată care se duce pe minimum 20-30 de ani şi, indiferent cine vine la conducerea Primăriei, se ţine de ea pentru că este carta sfântă de dezvoltare a oraşului! În vizita de lucru de la Strasbourg, am pus bazele aderării municipiului Galaţi la Clubul de la Strasbourg, un club uşor mai elitist, de oraşe care dezbat diferite probleme, împrumută, unele de la altele, bune practici, şi cred că la nivel de imagine şi de relaţii publice este un pas bun pentru oraşul nostru”, declara primarul Galaţiului, în toamna anului trecut.

Edilul intenţionează să aplice la nivelul oraşului, în transportul public de călători, un program de facilităţi inspirat din cel pe care l-a descoperit la Strasbourg. Anunţul a fost făcut la recenta şedinţă a aleşilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.