Galațiul va avea autobuze electrice hibrid. Noile mijloace de transport ar putea fi achiziționate cu bani de la Administrația Fondului de Mediu

0
3180

Pe lângă noile troleibuze, care circulă, de câteva luni, pe străzile orașului, și cele 18 tramvaie noi care vor fi cumpărate în viitorul apropiat, municipalitatea vrea să achiziționeze și 50 de autobuze electrice hibrid pentru modernizarea transportului public în comun prin reînnoirea parcului auto și reabilitarea infrastructurii aferente.

La inițiativa primarului municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, Consiliul Local a aprobat,  joi, 27 septembrie 2018, ”Studiul de oportunitate în vederea achiziţionării a 50 de autobuze electrice hibrid în municipiul Galaţi” și proiectul de hotărâre privind ”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid de către municipiul Galaţi”.

Primăria municipiului Galați intenționează să achiziționeze cele 50 de autobuze electrice hibrid cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, prin Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane.

”S-a ivit această oportunitate, posibilitatea achiziționării autobuzelor pe fonduri de mediu. Încercăm. Nu are nimeni garanția că va fi declarat câștigător, fiind un concurs de proiecte. Momentan, încercăm astfel. Dacă nu va fi aprobat, cu siguranță vom achiziționa din alte surse. La acest proiect nu renunțăm. Vreau ca municipiul Galați să aibă un transport public în comun modern, care să le ofere cetățenilor servicii de calitate și condiții civilizate de transport”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Valoarea totală a proiectului ”Achiziţia de mijloace de transport mai puţin poluante – 50 de autobuze noi electrice hibrid de către municipiul Galaţi” este de 81.375.000 de lei (fără TVA), cheltuieli eligibile, din care 65.100.000 lei (fără TVA) plus 12.369.000 (TVA), reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul pentru Mediu. Contribuţia municipiului Galați este de 20% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 16.275.000 lei (fără TVA).

Un municipiu reședință de județ poate obține o finanțare de 110 milioane de lei pentru înnoirea parcului auto, în cadrul acestui program lansat de Administrația Fondului de Mediu, iar dosarele pot fi depuse în perioada 3 octombrie – 2 noiembrie 2018. Potrivit studiului de oportunitate, achiziția se poate face în perioada 2018 – 2019.

Societatea comercială Transurb SA, la care Consiliul Local Galați este unic acționar, operează patru trasee de tramvai, cu o lungime de 57,3 km, două trasee de troleibuz cu o lungime de 30,9 km și 28 de trasee de autobuz cu o lungime de 467,13 km. În prezent, compania operează cu un număr de 19 tramvaie, 18 troleibuze și 98 de autobuze, parcul de vehicule fiind în scădere față de anul 2017 pentru autobuze și tramvaie, ca urmare a casării unor vehicule uzate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.