Galațiul trece la iluminatul public cu LED-uri, valoarea investiției fiind de peste 20 milioane euro

0
10648

Vom avea mai multă lumină pe străzi, iar factura la energie va fi cu 40-50% mai mică decât în prezent, după ce Consiliul Local a aprobat astăzi ca și Galațiul să treacă trece la ilumintatul public cu LED-uri, o soluție tehnică care începe să fie aplicată în toate marile orașe grație avantajelor sale, în primul rând o mai mare eficiență a iluminatului public, dar și reducerea consistentă a consumului de energie electrică față de iluminatul actual, cu corpuri de iluminat cu lumini incanscente, metale grele sau vapori de sodiu. Consiliul Local a aprobat o hotărâre referitoare la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru  obiectivul ”Modernizare sistem de iluminat public în municipiul Galați – Schimbare corpuri de iluminat”. Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, înlocuirea cu LED-uri a actualelor corpuri de iluminat va fi realizată în următorii 7 ani. ”Nimeni nu poate contesta calitatea iluminatului cu LED-uri, dar vom avea și o reducere de consum de energie, de 30-40%, dacă nu chiar mai mare, ceea ce înseamnă facturi mai mici și un iluminat de calitate mai bună. Vom încerca să acoperim întregul oraș. Indicatorii tehnico-economici pe care Consiliul Local i-a votat astăzi se referă la un proiect ce urmează să fie implementat în următorii 7 ani de zile. Evident că urmează procedura de licitație”, a declarat Ionuț Pucheanu, care a mai precizat că ”valoarea proiectului este de 97 de milioane de lei, aproximativ 20 de milioane de euro”.

Potrivit devizului general realizat de Trans Pec SA Galați, într-o variantă de lucru, intitulată ”scenariul 1”, valoarea totală a cheltuielilor în investiția de bază, respectiv valoarea efectivă a lucrărilor, este estimată la 86.622.166 lei. În total, cu cheltuielile pentru asistență tehnică, dirigenție de șantier, organizare de șantier, etc., valoarea totală a proiectului e estimată la 95.351.419 lei, adică de 20.736.419 euro. În prezent sistemul de iluminat public din municipiul Galati este format din 15.492 stâlpi de iluminat, pe care sunt instalate 16.971 corpuri de iluminat. La acestea se adaugă iluminatul arhitectural a unor sedii de instituții publice. Rețea electrică de iluminat public a Galațiului are o lungime de 425 km.

Implementarea proiectului de modernizare a sistemului de iluminat public cuprinde furnizarea de diferite elemente de software/hardware, respectiv modernizarea punctelor de aprindere a iluminatului public, modernizarea corpurilor de iluminat și realizarea unei rețele de date și comunicații și a unui centru de date. Proiectul presupune înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri de iluminat tehnologie LED care va conduce la o reducere de peste 35,8% a consumului de energie electrică, însă prin aplicarea dimmingului timp de 5 ore/noapte se obține o reducere a consumului de energie electrica cu peste 44,31%. Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public este estimată de la 8.803.246 kwh/an la 3.901.544 kwh/an, adică o economie de la bugetul local de 1.862.009 lei/an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.