Galaţiul reacţionează împotriva violenţei în familie

0
969

Astăzi, la Parcul de Soft din Galaţi, Asociaţia “Necuvinte”, în colaborare cu Poliţia Română – Inspectoratul Județean de Poliție și Primăria Galați, au organizat un eveniment de informare, conştientizare şi sensibilizare cu privire la fenomenul violenţei în familie, eveniment care face parte din cadrul Caravanei naţionale de promovare a campaniei ”Aripi Frânte”, lansată pe 1 iulie 2016, cu sprijinul Poliţiei Române.

Campania s-a lansat după ce membrii ONG-ului au realizat un film documentar cu mai multe femei, aflate în detenţie în Penitenciarul de Femei Târgşor, femei care, după ce au fost ani de zile victime ale violenţei în familie şi nu au cerut ajutorul nimănui, au clacat şi şi-au făcut singure dreptate, devenind din victimă, agresor.

În cadrul evenimentului de astăzi, a fost difuzat filmul documentar, după care s-au purtat discuţii iar organizatorii au împărţit celor prezenţi şi Ghidul Siguranţei Victimelor Violenţei în Familie, care se adresează persoanelor care înţeleg că se află într-o situaţie de tip abuziv şi fac primii paşi spre a ieşi din acel mediu.

Indiferent de tipul de violenţă la care este supusă, victima poate cere ajutor la numărul unic de urgenţă 112, la linia verde 0800500333 a Agenţiei Naţionale Pentru Egalitate de Şanse Între femei şi Bărbaţi sau poate merge la cea mai apropiată secţie de poliţie. Totodată, în anumite judeţe, aşa cum este în Galaţi, există centre în care pot fi cazate victimele violenţei în familie. La Galaţi, Fundaţia “Familia” gestionează din 2005 un astfel de centru, cu o capacitate de 90 de locuri, unde beneficiarii pot rămâne maxim jumătate de an, primind, gratuit, hrană, cayare dar şi asistenţă psihologică şi juridică.

Potrivit Simonei Voicescu, preşedinta Asociaţiei “Necuvinte”, scopul campaniei este acela de a convinge victimele violenţei în familie să reclame autorităţilor  agresorul, un tip de atitudine încă la început de drum în România, dovadă statisticile. Potrivit acestora, anul trecut, la nivel naţional, s-au înregistrat 35.502 fapte penale în spectrul familial, sesizate la poliţie, cifră care, deşi aflată în creştere faţă de anii anteriori, este încă redusă, dacă se raportează la populaţia României – 17 milioane de locuitori şi la faptul că, potrivit statisticilor UE, de-a lungul vieţii sale, una din patru femei este victimă a violenţei în familie.

Cât priveşte Galaţiul, statistica indică faptul că aici s-au făcut cu folos campanii de conştientizare, în sensul în care, anul trecut, s-a înregistrat o dublare a ordinelor de protecţie cerute dar şi emise în instanţă împotriva agresorilor, judeţul nostru aflându-se în topul judeţelor în care se remarcă o astfel de atitudine.

Pe de altă parte, mai există o problemă, la nivel naţional, remarcată de Asociaţia “Necuvinte” – numărul mic de cereri admise de instanţe în privinţa ordinelor de protecţie cerute de victimele violenţei în familie, raportat la numărul total de cereri depuse.

Astfel, potrivit ONG-ului, la nivel naţional, în 2016, din totalul celor peste 35.000 de fapte penale în spectrul familial înregistrate, doar 5.317 de cereri au fost depuse la instanţe, pentru emiterea ordinelor de protecţie, iar din acestea, doar 2.730 au fost admise (51,3%), în final doar 2% din dosare finalizându-se cu condamnări, căci majoritatea dosarelor au primit NUP. Raportul este şi mai mic în 2015 – 3.943 cereri depuse şi doar 1.718 ordine admise (43,5%).

La Galaţi, situaţia este peste media naţională: în 2016,  s-au depus 272 cereri de ordin de protecţie şi s-au admis 173 (63,6%), iar în 2015, s-au depus 156 şi s-au admis 104 (66,6%). Raportul mic între numărul cazurilor de violenţă în familie şi cele în care victima cere protecţie în instanţă (35.502 faţă de 5.317 cereri – adică nici 15%) este cauzat şi de faptul că multe din victime îşi retrag plângerile împotriva agresorilor, caz în care autorităţile – poliţia, în special – nu mai au cum să intervină.

Din păcate, comportamentul agresiv este unul repetitiv, avertizează Asociaţia “Necuvinte”, putându-se ajunge până la violenţe extreme, inclusiv crimă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.