Galaţiul poate cheltui minim 32 de milioane de euro, prin SUERD!

0
1938

Astăzi, a avut loc la CJ Galaţi seminarul Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), eveniment organizat de  Ministerul Afacerilor Externe al României în colaborare cu Consiliul Județean Galați, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.   La seminar, autorităţile locale din municipiul şi judeţul Galaţi au prezentat reprezentanţilor Guvernului obiectivele de interes ce ar putea fi realizate prin accesarea de fonduri europene disponibile judeţelor riverane Dunării. 

Potrivit lui Ionuţ Sandu, de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, “scopul acestui seminar este acela de a populariza oportunităţile de finanţare pe care toate programele operaţionale le oferă pentru judeţe riverane Dunării.

Pentru cele 12 judeţe româneşti riverane Dunării există 388 de milioane de euro disponibili pentru a fi accesaţi şi folosiţi în proiecte de creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi rezidenţiale, pentru valorificarea patrimoniului culural, pentru revitalizare urbană, modernizare drumuri judeţene şi  pentru dezvoltarea turismului. Acest buget poate fi accesat pentru proiecte a căror implementare trebuie finalizată până pe 31 decembrie 2023”.     Cu alte cuvinte, Galaţiul ar putea accesa proiecte europene cu o valoare de minim 32 de milioane de euro (atât ar reveni fiecăruia din cele 12 judeţe riverane, însă suma atrasă ar putea fi şi mai mare, având în vedere că proiectele se pot câştiga pe principiul „primul venit, primul servit”).

Seminarul de la Galaţi este al doilea după cel de la Călăraşi, iar până la finalul primăverii viitoare vor fi organizate astfel de evenimente în toate cele 12 judeţe riverane Dunării, a spus Radu Gorincioi coordonator naţional SUERD: SUERD, care este strategia UE pentru regiunea Dunării este singura din cele patru macrostrategii europene  pe care România a coiniţiat-o cu Austria şi continuăm să o promovăm activ la nivelul UE. Încercăm să promovăm implementarea strategiei la nivelul întregii ţări şi la nivelul celor 12 judeţe riverane. Din perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE şi preşedinţiei forumului SUERD în 2019, mai exact de la 1 noiembrie 2018, vrem să reluăm discuţiile cu factorii de decizie dar şi să ascultăm proiectele locale, cu potenţial de a fi promovate la nivel naţional, european, să le sprijinim pentru a obţine finanţare europeană”.  Potrivit citymanagerului municipiului Galaţi Marius Humelnicu, printre proiectele de interes se numără consolidarea falezei Dunării din municipiul Galaţi, dezvoltarea turismului local dar şi modernizarea drumului de centură al municipiului Galaţi care face legătura dintre portul Galaţi şi graniţa cu Republica Moldova. După cum se ştie, pentru depunerea, în termen, a acestui proiect, deja CL şi CJ Galaţi au făcut demersuri, urmând ca Guvernul să îşi dea acordul astfel încât drumul de centură să intre în administrarea CJ. De altfel, CJ Galaţi mai are deja depuse alte două proiecte pe SUERD – reabilitarea/modernizarea DJ 251A şi DJ 255, urmând ca în cel mai scurt timp să depună alte două proiecte pentru realibilitarea DJ 242 A şi  DJ 254.

 

     

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.