Galațiul, partener cu orașul Colima (Mexic) la International Urban Cooperation Programme

0
1826

Galațiul este singurul oraș din România care participă la International Urban Cooperation Programme (Programul de Cooperare Urbană Internațională), care promovează dezvoltarea urbană durabilă, prin facilitarea cooperării dintre orașele din statele membre ale Uniunii Europene și orașe de pe alte meridianele lumii. ”Acest program internațional bugetat de Comisia Europeană se referă la transferul de cunoștințe și schimburi de experiență între municipalități din Uniunea Europeană și orașe din celelalte colțuri ale lumii, însemnând America de Nord, America Latină, India, China, Japonia și Caraibe. Din România, suntem singurul oraș care a accesat program european. Perechea pe care Galațiul o face în cadrul programului este cu orașul Colima, din Mexic”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu. Galațiul e unul dintre cele 10 orașe europene perechi cu orașe din America de Nord, respectiv cu orașul Colima din Mexic. Din cele 70 de orașe din întreaga lume, jumătate sunt mari metropole și prin urmare participarea Galațiului la acest program internațional, alături de mari orașe ale lunii, este notabilă. După ce în luna februarie a efectuat o vizită la Colima o delegație a Primăriei Galați, acum o delegație a orașului Colima se află în vizită la Galați pentru stabilirea de comun acord a domeniilor de cooperare. Din această delegație fac parte Tricia Hackett, reprezentanta Comisiei Europene care se ocupă de dezvoltarea programului, Jesus Rio Aguilar, directorul Institului de Planificare al municipalității din Colima, Jorge Adrian Ortiz Moreno, reprezentantul organismului care este corespondentul Inspectoratului pentru Situații de Urgență de la noi și Larisa Perez, care se ocupă de planificarea și designul urban în cadrul Primăriei orașului Colima.

Galațiul și Colima au în comun faptul că fiecare are zone portuare și un combinat siderurgic ArcelorMittal și se confruntă cu același gen de dezastre naturale, inundații și cutremure. Prin acest program, Comisia Europeană urmărește ca liderii locali din cele două orașe să creeze legături, să facă schimburi de experiență și cunoştinţe și să obțină noi perspective în privinţa problemelor de dezvoltare urbană durabilă. Domeniile de interes vizează dezvoltarea durabilă (mediu, biodiversitate, schimbările climatice), precum și dezvoltarea urbană în sinergie cu zonele rurale adiacente municipalităților.

”La acest program participă în total 70 de orașe, jumătate din Uniunea Europeană, jumătate din celelalte colțuri ale lumii. Sunt cooperări bilaterale între două orașe, care alege subiecte în domeniul dezvoltarea durabilă. Cele două orașe, Galați și Colima, vor alege subiectele lor comune pentru acest schimb de experiență care se va încheia în iulie 2019”, a declarat Tricia Hackett, reprezentanta Comisiei Europene.

Finanțat de Uniunea Europeană, Programul de Cooperare Urbană Internațională sprijină realizarea obiectivelor de politică bilaterală, precum și a unor acorduri internaționale majore privind dezvoltarea urbană și schimbările climatice, cum ar fi Agenda Urbană, Obiectivele Dezvoltării Durabile și Acordul de la Paris. Domeniile de interes comune vizează dezvoltarea durabilă (mediu, biodiversitate, schimbările climatice), precum și dezvoltarea urbană în sinergie cu zonele rurale adiacente municipalităților. Cooperarea durează 18 luni, timp în care reprezentanți din fiecare oraș vor participa la vizite de studiu, schimburi de personal, cursuri de formare și seminarii. Programul încurajează orașele să își continue cooperarea dincolo de participarea în program, astfel încât acestea să asigure resursele necesare pentru a continua o cooperare fructuoasă în viitor. Experiențele câștigate de orașe prin aceste activități și materialele elaborate le vor ajuta să elaboreze în comun Planuri locale de acțiune în domeniul prioritar identificat pentru partajarea cunoștințelor. După această perioadă, orașele se angajează să raporteze progresele înregistrate și acțiunile concrete care trebuie întreprinse în viitor, pentru implementarea Planului local de acțiune.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.