Galațiul, fruntaș la absorbția de fonduri europene. Aproximativ 16 milioane de euro atrase de Primărie pe proiecte ”retrospective”

0
801

Primarul Ionuț Pucheanu a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă la care a participat și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est – Luminița Mihailov, că Galațiul beneficiază de trei contracte de finanțare, în valoare de aproximativ 16 milioane de euro, pentru rambursarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor privind achiziția celor 17 troleibuze noi, implementarea sistemului e-ticketing și modernizarea străzii Traian.

Primăria municipiului Galați este singurul oraș din Regiunea Sud-Est care reușește să atragă la bugetul local fonduri pe apelul de proiecte ”retrospective” și astfel să deconteze cea mai mare parte a cheltuielilor.

Cele aproximativ 16 milioane de euro vor fi folosite exclusiv pentru finanțarea unor proiecte de investiții. Suntem singura municipalitate din Regiunea Sud-Est și printre puținele din țară care reușim să aducem la bugetul local fonduri prin așa numitele proiecte retrospective. Felicit echipa Primăriei municipiului Galați pentru munca depusă în accesarea fondurilor europene. Obiectivul nostru este să aducem cât mai mulți bani europeni la Galați. Avem numeroase proiecte în diferite stadii de implementare și evaluare dedicate modernizării infrastructurii, a transportului public în comun, a spitalelor, unităților de învățământ, precum și pentru reabilitarea termică a numeroase blocuri, dar nu numai”, a declarat edilul Galațiului.

Fondurile obținute de către municipalitate, care vor ajunge la Galați în perioada imediat următoare, sunt atrase prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea  dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectiv specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, Apel de Proiecte POR/2018/4/4.1/2/proiecte nefinalizate.

Proiectele pentru care Primăria municipiului Galați a obținut finanțare sunt următoarele:

  1. Proiectul ”Achiziția de mijloace de transport nepoluante – 17 troleibuze noi” are o valoare de 530.186,74 lei (cu TVA), din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR este de 29.603.753,13 lei, 98% din valoarea eligibilă a proiectului (6.471.614,45 euro).

Scopul proiectului este de a crea pentru cetățenii municipiului Galați un transport public eficient și atrăgător, care să determine cetățenii să renunțe la mașina personală și să opteze pentru transportul public, cât mai prietenos cu mediul.

Primăria municipiului Galați a achiziționat 17 troleibuze de la compania SKODA Electric. Noile troleibuze, dintre care 14 circulă deja pe străzile orașului, au 12 metri lungime și o capacitate de 90 de pasageri. Acestea sunt dotate cu sistem de climatizare (HVAC) – încălzire în sezonul rece şi aer condiţionat pe timp de vară; afişaj tip LED în limba română pentru informaţii complete privind ruta; sistem de informare a pasagerilor prin display led cu privire la rută şi staţii şi trei afişaje LCD/LED; sistem de numărare a pasagerilor şi sistem de supraveghere video; rampă de acces pentru persoane cu dizabilități; sistem de recuperare a energiei în reţea și sistem  AFC-Ready – pentru montarea echipamentelor de e-ticketing.

2. Proiectul Furnizarea Sistemelor de Colectare Automată a Tarifelor de Călătorie, de Informare a Pasagerilor și de Management al Flotei de Vehicule pentru Municipiul Galați” este în cuantum 26.189.365,90, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR: 23.457.564,51 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (5.128.009,03 euro).

Primăria municipiului Galați implementează sistemul de ticketing, obiectivul proiectului fiind acela de a asigura un serviciu eficient de transport public de calatori și/sau de a îmbunătăți condițiile pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) și reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.

Primăria municipiului Galați își propune astfel creșterea atractivității transportului public local pentru cetățeni prin planificarea deplasărilor conform informaţiilor obținute prin Sistemul de Informare cu privire la timpii de aşteptare, locul și rutele mijloacelor de transport public,  achiziționarea în orice moment a tichetului electronic de călătorie și încărcarea cardului inteligent cu titluri de călătorie.

3. Proiectul ”Modernizare strada Traian între Metro și strada Brăilei are o valoare totală de900.158,57 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de AM POR este de 16.105.385,65 lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului (3.520.764,61 euro).

Proiectul a vizat modernizarea străzii Traian, unul din cele mai importante culoare de tranzit ale municipiului Galați, care face legătura între sudul și nordul municipiului, respectiv între strada Brăilei și Metro. Tronsonul inclus în proiect este cel cuprins între Piața Centrală – strada Basarabiei și intrarea în depoul de la intersecția străzii Al. Măcelaru cu b-dul George Coșbuc.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 3 =