Galațiul este printre județele în care este resimțită cea mai acută lipsă de medici legiști, nefiind asigurat nici măcar necesarul de un medic legist la 100.000 de locuitori. Cu 0,64 medici legiști la 100.000 de locuitori, deficitul înregistrat la Galați mai este egalat doar la Călărași (0,63), fiind departe de alte județe în care de asemenea nu e asigurat necesarul de legiști, precum Maramureş (0,76) sau Teleorman (0,92). Potrivit raportului pe 2016 al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML), reţeaua de medicină legală cuprinde 53 de unităţi medico-legale în care au activat un număr de 1.012 persoane, dar încadrarea cu personal în majoritatea instituţiilor de profil se situează cu mult sub nivelul minim acceptabil, în raport cu volumul de muncă. Acestei lipse acute de personal i se adaugă o repartizare disproporţională pe judeţe şi municipii a medicilor legişti, neexistând niciun fel de corelaţie cu populaţia judeţelor deservite. Potrivit raportului, 15 servicii judeţene de Medicină Legală se situează mult sub necesarul minim de un medic legist la 100.000 de locuitori, cele mai slabe asigurări fiind la unităţile de medicină legală din Călăraşi (0,63) și Galaţi (0,64).
”Reperul de un medic legist/100.000 locuitori nu reprezintă un maxim ideal, ci reprezintă un minimum aflat la limita functionalităţii sistemului medico-legal. În situaţia în care există un singur medic legist încadrat într-un serviciu judeţean de Medicină Legală, este iluzoriu să se vorbească despre calitatea şi celeritatea activităţii judiciare. Poate că unii apreciază că dramatizăm excesiv situaţia existentă. O facem doar în conformitate cu realitatea. Dacă resursele financiare, materiale şi umane sunt atât de limitate şi nu pot fi îmbunătăţite, poate o soluţie ar putea fi concentrarea resurselor către dotarea corespunzătoare a laboratoarelor Institutelor de Medicină Legală, dotare atât umană, cât şi tehnică, pentru a face faţă solicitărilor de investigaţii a SMLJ arondate”, se mai arată în raportul Institutului Naţional de Medicină Legală.
Concluzia raportului este că Serviciile de Medicină Legală din România sunt într-o ”situaţie dramatică” – două unităţi nu au laborator de toxicologie, 13 funcţionează fără laborator de anatomie patologică, iar 16 nu pot face nici măcar analize simple pentru stabilirea grupei de sânge. Astfel, potrivit raportului citat, la nivel naţional există două servicii judeţene de Medicină Legală (SMLJ), respectiv cele din Ilfov şi Giurgiu, care nu au laborator de toxicologie, 13 unităţi nu au laborator de anatomie-patologică, respectiv cele din Alba, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Olt, Sălaj şi Teleorman, iar 16 unităţi nu pot face nici cea mai simplă investigaţie serologică (grupă de sânge), fiind vorba despre cele din judeţele Galaţi, Argeş, Bacău, Bistriţa Năsăud, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi şi Olt. De asemenea, majoritatea serviciilor judeţene de Medicină Legală care au laborator de toxicologie pot face doar determinarea alcoolemiilor întrucât nu sunt dotate cu mijloace de determinare a stupefiantelor, arată raportul INML pe 2016.