Meteorologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu de ploi abundente, din 8 iulie, ora 16.00 până pe 10 iulie, ora 21.00, pentru 17 județe (Alba, Argeș, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea și Vrancea). Pentru restul țării este în vigoare codul galben de precipitații.
Totodată, au fost emise avertizări hidrologice cod galben pentru râurile din 27 de județe (AB, AR, BC, BH, BN, BV, BZ, CJ, CV, DB, DJ, GL, HR, HD, IF, MM, MS, MH, NT, OT, PH, SB, SV, TM, TR, VL și VN), valabile până la 10 iulie, ora 18.00, respectiv cod portocaliu pentru râurile din 13 județe (AG, BV, CV, DB, DJ, GJ, GR, HR, IF, OT, SB, TR și VL), valabil până la data de 9 iulie, ora 24.00
Update – ANM a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi torenţiale, furtună şi grindină pentru judeţul Galaţi, pentru duminică, în intervalul orar 17.10-18.10.
Potrivit Biroului de presă al Prefecturii Galaţi “ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat astăzi comandamentul de urgență cu prefecții din județele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice. Peste 21.000 de lucrători ai MAI sunt alertați și pregătiți să intervină pentru ajutorarea populației și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice.
În deschiderea videoconferinței, ministrul afacerilor interne a atras atenția că numai 6 județe au terminat evaluările după inundațiile de săptămâna trecută, solicitând prefecților să trateze cu prioritate aceste evaluări: “Voi aprecia această activitate ca fiind dovada capacității dumneavoastră administrative!”În continuare, a cerut autorităților locale să ia toate măsurile care se impun pentru protecția populației, solicitând o atenție deosebită în special în județele care sunt sub avertizări meteorologice și hidrologice și în care s-au manifestat efectele inundațiilor și săptămânile trecute. De asemenea, a cerut ca factorii de decizie din județe să meargă personal acolo unde se impun măsuri de evacuare preventive a oamenilor pentru a discuta cu primarii, cu consilierii locali și cu oamenii, pentru ca aceștia din urmă să înțeleagă că aceste măsuri sunt pentru protejarea lor.
De asemenea, ministrul afacerilor interne a solicitat populației să respecte recomandările autorităților și să nu se aventureze în zonele care pot reprezenta un pericol: “Rog cetățenii să se informeze despre situația meteorologică și să respecte îndrumările autorităților. Pentru cei din zona rurală, fac un apel de a evita să rămână afară pe timp de ploaie și să nu se avânte în traversatul râurilor sau apelor învolburate”. Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină cu peste 21.000 de angajați, după cum urmează: 7.936 polițiști, 4.844 pompieri, 8.447 jandarmi, care vor acționa cu 7.489 mijloace tehnice. La nivel național s-au înregistrat efecte în 27 de localități din 16 județe și Municipiul București. Efectele produse de vremea severă nu au fost până acum de natură să pună în pericol viața oamenilor, forțele MAI intervenind în special pentru evacuarea apei din locuințe și gospodării și pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este pregătit să facă manevre de tehnică și forțe din județele care nu sunt vizate de avertizări meteorologice și hidrologice către cele afectate. În zonele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice se acționează în baza analizei de risc și a hărților ce cuprind punctele critice. Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată, care funcționează la nivelul MAI, pentru ca intervențiile în teren să se desfășoare în condiții optime din punct de vedere al resurselor alocate. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat va monitoriza din teren intervențiile din județele din sudul țării, iar inspectorul general al IGSU, generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, supraveghează și coordonează din teren intervențiile din zona Moldovei”. (foto-arhiva)