Ecosal face, în sfârşit, un pas cu adevărat important pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Aşa cum se întâmplă în ţările civilizate, serviciul public de salubritate va ridica de la uşile gălăţenilor sacii menajeri cu deşeuri reciclabile (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.).
Începând de luni (16 octombrie 2017), Serviciul Public Ecosal lansează un proiect pilot de colectare selectivă pe fracţie uscată şi fracţie umedă a deşeurilor provenite din gospodărie, cu Asociaţia de Locatari nr. 758.
„Pentru colectarea deşeurilor reciclabile ce constituie fracţia uscată, locatarilor li se vor distribui gratuit saci menajeri prin intermediul Asociaţiei. Pentru informarea corectă a populaţiei, Asociaţia de Locatari nr. 758 şi echipe ale Serviciului Public ECOSAL vor distribui materiale informative şi vor prezenta locatarilor avantajele colectării deşeurilor produse în gospodărie pe două fracţii – uscată şi umedă.
De asemenea, cetăţenii vor fi înformaţi cu privire la faptul că în sacii primiţi se vor colecta numai deşeuri reciclabile uscate (hârtie, plastic, PET, doze de aluminiu, cutii de tablă etc.) necontaminate (fără resturi alimentare sau lichide), urmându-se instrucţiunile din anunţul publicitar (fluturaş)”, au anunţat reprezentanţii Primăriei.
În zilele de luni şi joi ale fiecărei săptămâni, locatarii unde se desfăşoară proiectul pilot vor poziţiona lângă uşa de la intrare (în exterior) sacii menajeri conţinând fracţia uscată, urmând ca personalul Asociaţiei de Locatari să îi ridice în intervalul orar 8.00 – 10.00 şi să îi predea Serviciului Public ECOSAL. Deşeurile amestecate nu vor fi ridicate de la uşa apartmentului!
În schimb, gunoiul menajer va fi în continuare depozitat la punctul de colectare existent!
Locatarii care au propuneri de îmbunătățire a sistemului de colectare selectivă pot trimite sugestiile la e-mail: [email protected]
Rezultatele aşteptate sunt:
-
creşterea gradului de colectare selectivă direct de la sursă şi implicit creşterea veniturilor SP ECOSAL. Contribuţia la Fondul de Mediu datorată de Primăria municipiului Galaţi pentru neatingerea cotelor privind colectarea selectivă se va diminua sau se va elimina.
-
„Etanşarea” circuitului de colectare faţă de persoanele care sustrag deşeurile reciclabile şi în acest scop distrug igluurile şi containerele, aruncă pe jos deşeurile menajere etc. îngreunând munca ECOSAL şi crescând costurile de operare.
-
o cantitate mai mica de deşeuri menajere depusă în containere (doar cele nereciclabile), ceea ce va conduce la o frecvenţă mai mică a ridicării containerelor, cu rezultante în scăderea consumurilor pentru maşinile ECOSAL (fluxul de gunoi menajer) şi cantităţi mai mici ce vor fi depuse în Depozitul Ecologic (scăderea gradului de umplere în timp) respectiv creşterea duratei de exploatare a celulei 1 – Tirighina.
În funcţie de rezultatele proiectului pilot ( care se va desfăşura în 33 de scări) şi cu informaţiile strânse pe durata proiectului pilot (două luni) se va extinde în viitorul apropiat sistemul de colectare la sursă la toate scările de bloc de pe raza municipiului Galaţi.