Galaţiul se află sub cod portocaliu de caniculă şi deja s-a înregistrat o victimă. Un bărbat de 60 de ani a fost găsit mort, la amiază, aproape de blocul unde locuia. Omul se întorcea de la cumpărături exact pe caniculă. Deşi a fost resuscitat aproape o oră bărbatul nu a mai putut fi salvat. ,,A fost vorba despre un bărbat în jur la 60 de ani cunoscut cu multiple afecţiuni . A fost solicitat în prima faza un echipaj de tip B ptr o lipotimie. Ajunşi la faţa locului s-a constatat că persoana respectivă era fără semne de activitate vitală. S-a resuscitat timp de 45 de minute fără răspuns favorabil. Bărbatul era căzut în stradă cam de vreo 20 de minute “, a declarat dr. Ionuţ Băneşanu, UPU Spitalul de Urgenţă Galaţi. 12 gălăţeni au avut nevoie, joi, până la orele 16, de asistenţă medicală din pricina căldurii de foc aduse de codul portocaliu .
Recomandări medicale pentru perioada caniculară şi puncte de prim ajutor
Direcţia de Sănătate Publică , având în vedere avertizarea A.N.M. pentru perioada următoare privind înregistrarea de temperaturi crescute de peste 35 grade C , recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.De asemenea se solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.În municipiul Galaţi continuă activitatea centrelor de prim ajutor organizate în următoarele locaţii:
Magazinul Market (incinta Winmarkt – fost Billa 4);
Magazinul Carrefour Potcoava de Aur;
Magazinul Carrefour Micro 19;
Magazinul Supeco Micro 39 C;
Kaufland 2 – Micro 40;
Galaţi Shoping City;
Piaţa Centrală – Hala Legume-fructe;
Piaţa Ţiglina I – Hala Legume-fructe.
În municipiul Tecuci, de asemenea, sunt active două puncte de prim ajutor:
Fosta sala de expozitii, str. 1 Decembrie 1918, nr. 17;
Piaţa Centrală – cort.
Personal medical calificat din cadrul Serviciului de Asistenţă Medicală al Municipiului Galaţi, respectiv Serviciul Public de Asistenţă Socială Tecuci, va acorda prim ajutor populaţiei afectate de caniculă în cadrul acestor puncte de prim ajutor.
Pompierii cer autorităţilor locale să ia măsuri speciale
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, a solicitat tuturor primarilor din judeţ să dispună măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei, precum şi pentru sprijinirea populaţiei şi colectivităţilor de animale în aprovizionarea cu apă. Principalele măsuri pe care trebuie să le dispună administraţiile locale în acest sens, sunt: asigurarea apei potabile către populaţie dar în mod deosebit în şcoli, grădiniţe, creşe, spitale, cămine şi alte instituţii; identificarea de urgenţă a resurselor suplimentare de alimentare cu apă sau captări şi aducţiuni noi; stabilirea locaţiilor pentru instalarea unor rezervoare sau bazine pentru alimentarea cu apă a animalelor; informarea populaţiei cu privire la pregătirea pentru stocarea unor rezerve de apă în recipiente; constituirea unor comandamente locale pentru asigurarea unor rezerve de apă prin contactarea unor firme producătoare sau distribuitoare de apă potabilă îmbuteliată. Împreună cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să verifice şi să monitorizeze permanent calitatea apei potabile, în special la fântâni, pentru depistarea din timp a eventualei apariţii a nitraţilor-nitriţilor în sursele de apă; instalarea unor puncte stradale de prim ajutor pentru acordarea asistenţei medicale persoanelor în vârstă sau suferind de afecţiuni care pot fi agravate de caniculă; asigurarea asistenţei de urgenţă în cazurile de afecţiuni provocate de temperaturile crescute; intensificarea acţiunilor de verificare şi control în scopul prevenirii apariţiei eventualelor boli la animale, care sunt transmisibile la om (epizootii); intervenţia rapidă în cazul situaţiilor semnalate de către autorităţile locale în vederea prevenirii extinderii acestui gen de boli. Se cere instituirea serviciului de permanenţă la primărie, cu personal corespunzător şi convocarea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a specialiştilor din cadrul grupului de suport tehnic abilitate să gestioneze situaţiile de urgenţă generate de caniculă.Totodată, orice situaţie deosebită, generată de fenomenele meteorologice şi măsurile întreprinse, trebuie transmise în cel mai scurt timp Centrului Operaţional al ISU Galaţi la numerele de telefon:
0236 460142, 0236 460441 // Fax: 0236 460645