Gălăţenii au uitat că primăria plăteşte sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân

0
3097

“Din păcate, Primăria oferă pachete de înlesniri diferitelor categorii, însă cetăţenii nu sunt foarte interesaţi de ele. Vorbeam, recent, de faptul că trebuie să ne rugăm de preşedinţii de asociaţii să vină alături de noi, să depunem împreună proiecte pentru obţinerea de finanţare europeană cu care se pot reabilita termic blocurile, dar sunt şi alte oferite ale primăriei – de pildă, programul de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân. Vreau să vă spun că avem sub 30 de câini sterilizaţi… ne dăm mari iubitori de câini, dar nu acţionăm în acest sens”, a semnalat, recent, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

După cum se ştie, din luna aprilie a acestui an, Primăria municipiului Galaţi a demarat un program de sterilizare gratuită a câinilor  de rasă comună și metiși cu stăpân, considerându-se că acești câini se împerechează cu cei de pe străzi, iar puii sunt apoi abandonați tot pe stradă, contribuind astfel la creșterea numărului patrupedelor fără stăpân.

Conform procedurii stabilite, stăpânii de câini de rasă comună și metiși, interesaţi să îşi sterilizeze, gratuit, animalele de companie, se pot adresa Primăriei Municipiului Galați pentru a depune o cerere la Serviciul Registratură. Aceștia trebuie să prezinte un certificat de sănătate al câinelui care să fie înregistrat, iar de la Primărie primesc un tichet cu care se pot programa la cabinetul medical veterinar al medicului Mihaela Ştefan, cabinet aflat pe strada Oltului, chiar în staţia de autobuz (direcţia către Micro 19). Pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân, Primăria Galaţi a alocat în acest an 129.000 lei fără TVA, tariful mediu final stabilit în urma licitației fiind de 110 lei/câine fără TVA.

Totuşi, această sumă are mari şanse să nu fie cheltuită până la sfârşitul anului, căci foarte puţini gălăţeni au venit să îşi sterilizeze căţeluşii. “Avem foarte puţini clienţi, proprietarii sunt reticenţi îşi a-şi steriliza câinii, nu înţeleg de ce… poate nu sunt suficient informaţi sau poate au acea reţinere că dacă este o procedură gratuită poate nu este de calitate, dar vă asigur că sterilizarea se face cu toată atenţia, nu facem rabat de la calitatea actului medical”, spune dr. Mihaela Ştefan, medicul veterinar care are, la cabinet, un program de lucru de la 9.00 la 18.00, în timpul săptămânii, iar  sâmbătă, până la ora 13.00. Pe de altă parte, proprietarii de animale de companie spun că nu doresc să îşi sterilizeze companionii necuvântători: “Nu-l sterilizez, îl las, mi-e milă să-i fac asta… plus că eu am grijă de el, nu-l las să se împerecheze aiurea, îi caut pereche tot aşa, care are stăpân, nu pe stradă… Mie nu mi se pare indicat să se sterilizeze câinii cu stăpân, trebuiau să se concentreze pe cei de pe străzi, aceia se înmulţesc necontrolat, nu ai noştri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.