Sute de gălățeni care în primele șase luni ale anului s-au adresat comisarilor de la ”Protecția Consumatorului” pentru a reclama lipsa de calitate a unor bunuri și servicii pe care le-au cumpărat, au reușit să își recupereze pagubele, încasând de la comercianți daune în valoare totală de 73.000 de lei. În prima parte a anului, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Galati a desfășurat 970 de actiuni de control finalizate cu 528 de procese verbale de constatare, în 348 de cazuri fiind stabilită comiterea unor contravenții. Cu ocazia acțiunilor de control efectuate au fost depistate produse neconforme în valoare totală de 475.049 lei, din care un procent de 70% reprezintă produse cu proveniență extracomunitară, respectiv din China și Turcia. Principalele abateri constatate au fost prezentarea la vânzare a unor produse expirate, nerespectarea condițiilor de depozitare sau expunere la vânzare, neefectuarea la termen a remedierilor pentru produsele în garanție, refuzul vânzătorului de a prelua produsele defectate în termenul de garanție spre a fi transmise unităților de service, prestări de servicii fără întocmirea unor devize de lucrări și refuzul înlocuirii produselor sau serviciilor sau restituirea contravalorii, deși consumatorul era îndreptățit la aceasta.
Comisarii de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Galati au dispus oprirea de la vânzare a unor produse în valoare totală de 17.956 lei. Au fost oprite de la vânzare temporar, până la remedierea neconformităților, produse în valoare de 457.093 lei. Valoarea totală a amenzilor aplicate în baza celor 348 de procese verbale de constatare a unor contravenții este de 591.600 lei. Un procent de 90% din amenzile aplicate au fost încasate operativ, iar 10% au fost trimise la executare silită sau au fost contestate în instanță.
În primul semestru, Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Galati a primit un număr de 696 sesizări și reclamații, structura petițiilor înregistrate vizând în procent de 51% produse nealimentare, 41% prestările de servicii, 5,3% servicii și produse financiare și doar 3,8 % produse alimentare. Numărul cel mai mare de reclamații a vizat nerespectarea clauzelor prevăzute în contractele de prestari servicii, prestarea de servicii neconforme, nerespectarea de către administratorii magazinelor a obligațiilor privind remedierea produselor defectate în termenul de garanție sau practici comerciale incorecte prin nerespectarea ofertelor, publicității produselor si serviciilor. Procentul reclamatiilor închise ca nesoluționabile este destul de mare, de 18%, însă aceste cazuri nu au putut fi soluționate deoarece persoanele respective nu au prezentat facturi și chitanțe de achiziționare a produselor și serviciilor sau din cauză că reclamațiile au fost depuse tardiv, chiar și după 5 ani. Valoarea totală a despăgubirilor acordate consumatorilor urmare a reclamațiilor a însumat 73.050 lei.