Gălățenii au de unde alege în Noaptea muzeelor!

0
4348

În noaptea de 19 spre 20 mai 2018, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va marca, alături de mai multe instituţii de cultură din România şi Europa, acţiunea intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”, manifestare al cărei scop este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor în atmosfera nopţii. Astfel, muzeul gălățean va fi deschis între orele 18.00 – 02.00, intrarea fiind liberă pentru toţi vizitatorii în acest interval. Accesul publicului în „Noaptea Muzeelor” se va face doar pe poarta dinspre punctul de trecere BAC, între orele 18.00 – 01.30.  Gratuitatea de vizitare se aplică doar la expoziţiile proprii ale muzeului și la Muzeul Iluziilor Optice. Potrivit reprezentanților Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, vizitatorii pot redescoperi la muzeul gălăţean, în Noaptea Muzeelor, următoarele expoziţii: „Valori patrimoniale” și „Minerale și cristale. De asemenea, Acvariul din cadrul muzeului îi aşteaptă pe toţi vizitatorii cu o nouă expoziție temporară, intitulată  „Tentacule și tentacule”. Publicul este invitat să intre în minunata lume a peştilor, unde vor putea vedea expoziţiile permanente „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării”, „Ihtiofauna recifelor de corali”, „Ihtiofauna dulcicolă tropicală”, precum şi expoziţia temporară „Fosile vii – crabul potcoavă”. Observatorul astronomic aşteaptă publicul pe Terasa de observaţii astronomice, între orele 21.00 – 02.00, unde sunt pregătite toate instrumentele pentru observaţiile astronomice de noapte, doar dacă vremea va permite acest lucru. La Planetariul muzeului, vizitatorii sunt invitaţi să vizioneze proiecţiile multimedia “În căutarea altor lumi. Călătorie prin Sistemul Solar”, “Universul suprem” și “Călătorie spre miliarde de stele”, după următorul program: 20:00, 21:00, 22:00, 23:00, 00:00, 01:00. Tot în cadrul Observatorul Astronomic mai pot fi vizitate expoziţiile permanente „Descoperă singur Universul”, „Sistemul solar” şi fotoexpoziţia „O scurtă incursiune prin Univers”.

Tot cu ocazia evenimnetului Noaptea Muzeelor, și Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi va fi deschis, sâmbătă, în intervalul orar 19.00-0.30, vizitatorii putînd admira mai multe expoziții, inclusiv cea a Iuliei Șchiopu, expoziție ce urmează să fie vernisată vineri, la ora 18.00. Expoziția se numește „Între timp”, iar Muzeul de Artă Vizuală o prezintă pe autoarea sa, Iulia Șchiopu (născută pe 4 februarie 1968, la Brașov), drept o pasionată de pictură încă din copilărie, absolventă a Școlii de Artă din oraș, ulterior,  a Facultății de Mecanică, secția Mecanică Fină, specializarea ,,Aparatură biomedicală”, în cadrul Universității ,,Transilvania” Brașov (1993). Iulia Șchiopu are deja mai multe expoziții personale, a câștigat Marele Premiu la concursul național ,,E Visual Art” (2016), dar a creat și afișe pentru festivaluri de teatru, sau coperți și ilustrații de carte, printre care: ,,Efectul pervers” de Petronela Rotar (2016), ,,Logodnica” de Doina Ruști (2017), ,,Survivre malgre le bonheur” de Radu Bata (2018, Franța).

Și  Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos” Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos” va fi deschis, sâmbătă, de la ora 19.00,  pe esplanada din faţa sediului urmând să aibă loc ,,Hora-n bătătură” – un spectacol cu muzică şi joc, susţinut de Ansamblul folcloric ,,Doina Covurluiului”. Dacă vor ntra în sediu, cei prezenți vor putea admira şi expoziţii de artă naivă, obiecte tradiţionale, fotografie şi pictură.
Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 18.00-20.00, are loc “Noaptea Muzeelor la Universitate”, eveniment care constă într-un tur turistic ghidat de Ciprian Ciocan, membru al Asociației Mila 80, cei prezenți fiind ulterior invitați și la un tur pietonal virtual al străzii Domnească (realizat de studenții facultății de Inginerie), dar și la un tur pietonal istoric, asigurat de materiale prelucrate și prezentate de gălățeanul Costel Gheorghiu, colecționar, pentru ca seara să se încheie cu o expoziție de cărți poștale din colecția persoanlă a colecționarului Iulian Panait.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.