Gălățeni premiați de Consiliul Local. Cine va primi titlul de Cetățean de Onoare și Premiul Municipiului Galați

0
856

Mai mulți gălățeni cu rezultate deosebite în plan profesional ori extrem de activi din punct de vedere civic sunt premiați de Consiliul Local. Aleșii locali au decis, în cadrul ședinței de joi, acordarea distincției „Premiul Municipiului Galați” unor personalități, companii sau ONG-uri care s-au remarcat în domeniile lor de activitate. În aceeași ședință, s-a decis și ca titlul de Cetățean de Onoare să-i fie acordat unui profesor universitar extrem de îndrăgit și de apreciat.

Premiul Municipiului Galați:

Andrei Marian Stoian – student la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, pentru contribuția sa la activitățile de cercetare științifică în domeniul asteroizilor apropiați Pământului și al stelelor variabile, descoperind astfel, alături de echipa Observatorului Astronomic, șapte stele variabile (Galați V6, Galați V8-V13) și devenind astfel unul dintre cei mai tineri descoperitori de stele variabile.

Prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan – pentru proiectul Facultății Transfrontaliere, demarat în urmă cu 20 de ani, astfel încât s-au pus bazele înființării la Cahul a unei facultăți cu finanțare centralizată de la Universitatea “Dunărea de Jos”.

Damen Shipyards – agentul economic cu cele mai multe încadrări în muncă și foarte implicat în societate, care a investit în prevenirea abandonului familial și școlar, recuperare, încurajare și susținerea educației, a copiilor ce provin din medii sărace, dar și a copiilor sau tinerilor cu dizabilități.

Centrul de zi – Fundația Inimă de Copil – Centrul de zi din Galați a susținut în cursul anului 2019 un număr de 25 de copii din municipiul Galați, aflați în pericol de abandon școlar, oferindu-le șanse egale la educație și la viitor, consiliere psihologică și servicii medicale.

Firma Alitec Solution SRL – s-a remarcat prin sporirea şanselor de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile, incluziunea socială fiind o preocupare majoră a acestei societăţi.

Daria Teodora Hărăbor – unul dintre cei mai buni și mai complecși olimpici ai municipiului Galați. Perseverența, spiritul critic, creativitatea, abilitatea de a se forma și de a lucra într-o echipă, dublate de deprinderile de muncă individuală se reflectă în premiile obținute atât la nivel național, cât și internațional. Dintre rezultatele remarcabile obținute de eleva Daria Teodora Hărăbor menționăm: medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, obținută în octombrie 2018, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Piatra Neamț, în octombrie 2019.

Agriela Monica Măciuceanu – profesor de canto, coordonatoarea grupului ”Voces”. Prezența acestui grup de copii talentați pe scenele din afara granițelor țării au transmis un altfel de mesaj, prin care orașul Galați, cultura și spiritul acestuia au devenit cunoscute și pe alte meleaguri.

Ștefania Tristiana Cojocaru – Președinte al Asociației ”Tinerii și Viitorul”, dar și profesor de educație fizică și sport. Ștefania Tristiana Cojocaru a ales ca, pe lângă orele de curs, să desfășoare și activități extracurriculare cu copiii, în baza unor proiecte pe care le-a inițiat și organizat, ori la care a participat în calitate de partener. S-a implicat în foarte multe proiecte: Ziua Culturii Naționale, Ziua Armatei, Ziua Pământului, Ziua Europei și altele.

Fundația Comunitară – pentru proiectul Științescu, un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care susține dezvoltarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul copiilor și tinerilor din clasele 0-12, din județul Galați. Sunt finanțate proiecte inovatoare care pun accent pe educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică) într-un mod atractiv, prin experiență, și care pregătesc generațiile tinere.

Titlul de cetățean de onoare

În cadrul ședinței s-a hotărât ca titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați” să-i revină prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.

Cătălin Fetecău este, încă din anul 1987, cadru didactic la Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Mecanică. În toți acești ani, în calitate de director al Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic și de decan al Facultății de Mecanică, iar în prezent director general al Platformei de cercetare multidisciplinară – ReForm, a desfășurat o bogată activitate dedicată cercetării științifice și calității pregătirii studenților. Tezele de doctorat coordonate, lucrările premiate cu medalii de aur și argint la saloanele de inventică, brevetele de invenție, numeroasele publicații și articole apărute în revistele de specialitate de prestigiu îl recomandă pe Cătălin Fetecău drept un promotor al standardelor de excelență în învățământul universitar gălățean.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 5 =