GAL-urile din Galați participă la întâlnirea Grupurilor de Lucru LEADER de la Constanța

0
1369

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Galați vor participa în perioada 21-22 septembrie la întâlnirea de la Constanța a Grupurilor de Lucru LEADER din Regiunea Sud Est. Un Grup de Acțiune Locală este un parteneriat public-privat cu rol important în aplicarea în mediul rural a Planului Național de Dezvoltare Rurală, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului unde au fost înființate aceste organisme. În noul Planului Național de Dezvoltare Rurală importanța GAL-urilor este mult mai mare, proporțional cu bugetul aproape dublu, ce va atinge aproape 700 de milioane de euro până la finele programului. Un GAL le facilitează fermierilor obținerea unor finanțări de până la 200.000 de euro. La Galați sunt înregistrate GAL Covurlui, GAL Tecuci, GAL Tecuci Sud Est, GAL Siret Bârlad Est, GAL Eremia Grigorescu 1863 Galați și GAL Lunca Joasă a Siretului.

În cadrul planului de acţiuni al Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, în această perioadă vor fi organizate mai multe întâlniri ale Grupurilor de Lucru LEADER din toată țara cu reprezentanții Grupurilor de Acţiune Locală autorizaţi pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020 şi reprezentanţi ai Unităţii de Sprijin a Reţelei, ai Autorităţii de Management pentru PNDR şi ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Cu ocazia acestor întâlniri, Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală va facilita dezbaterea unor subiecte cu referire la componenta LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, urmate de concluzii şi propuneri de soluţii pentru implementarea eficientă a Strategiilor de Dezvoltare Locală şi o dezvoltare echilibrată a spaţiului rural în România. La grupurile de lucru LEADER participă, la fiecare întâlnire, aproximativ o sută de reprezentanţi ai GAL-urilor şi 15 reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În cadrul grupului de lucru cu GAL-urile din Regiunea Sud-Est vor fi abordate subiecte de interes pentru implementarea eficientă a conceptului LEADER din PNDR 2014 – 2020. Printre acestea se află Modificarea Strategiilor de Dezvoltare Locală a GAL, Verificarea Apelului de Selecţie privind lansarea măsurilor din cadrul strategiilor de dezvoltare locală, Procedura de depunere şi evaluare a proiectelor în cadrul submăsura 19.2 și Aspecte privind cheltuieli de funcţionare GAL, sub măsura 19.4. Vor mai fi abordate subiecte precum Lansarea rapidă a sesiunilor de proiecte ca prioritate a măsurii 19 LEADER și verificarea eligibilităţii proiectelor privind „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale”. Federaţia Naţională a GAL-urilor din România a lansat o serie de subiecte pentru dezbateri, precum Promovarea schemelor de calitate pentru produsele agro-alimentare, Modalităţi de accesare a fondurilor pentru schemele de mediu și Conformitatea cererilor de plată pentru proiectele finanţate de GAL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.