Sala Mare a Consiliului Judeţean(CJ) Galaţi a găzduit, joi, întâlnirea oficială a organizatorilor cu reprezentanţii ansamblurilor invitate la Festivalul Internaţional de Folclor Doina Covurluiului, prilej cu care preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a adresat salutul de bun venit.
,,Suntem bucuroşi să vă avem alături de noi la Festivalul Internaţional de Folclor Doina Covurluiului ajuns la a 12-a ediţie. Nu am fi ajuns la a 12-a ediţie dacă publicul nu ar fi cerut folclor. Asta înseamnă că oamenii iubesc folclorul şi prin folclor ne putem identifica ca neam, ca naţie, ca oameni, şi putem să vă etalăm şi tradiţiile şi obiceiurile pe care le avem noi ca popor. Acest festival a ajuns să fie cel mai mare festival de folclor din România datorită dumneavoastră artiştilor şi Centrului Cultural Dunărea de Jos din Galaţi care prin perseverenţă, prin ansamblurile folclorice pe care le-a invitat de-a lungul timpului a crescut acest festival. Salut prezenţa invitaţilor din Franţa, Croaţia, Slovacia, Lituania, a celor din România, de la Bihor şi Tulcea, dar şi Ansamblul Doina Covurluiului şi Olympos din Galaţi. Sunt sigur că vom avea parte de spectacole de înaltă ţinută ca şi la ediţiile precedente. Bun venit la Galaţi!”, le-a spus Fotea invitaţilor.
Oficialii ansamblurilor din Franţa, Croaţia, Slovacia şi Lituania au mulţumit pentru primirea făcută de gazdele festivalului şi au declarat că sunt fericiţi că se află la Galaţi sperând ca publicul să îndrăgească folclorul ţărilor participante la manifestare.
,,Suntem fericiţi de primirea pe care o avem aici la Galaţi. Venim dintr-un orăşel din inima Franţei, unde organizăm şi noi festivalul nostru internaţional de folclor. Suntem fericiţi să ne aflăm în România. Ştim că este o ţară cu o cultură şi o tradiţie foarte bogată. Vrem să o cunoaştem, dar în acelaşi timp vrem să vă împărtăşim din cultura şi tradiţiile noastre”, a spus reprezentantul Ansamblului Bourree Gannatoise din Franţa.
,,Societatea pentru Artă şi Cultură Bizovac a venit aici pentru a aduce tradiţiile sale şi bucuria sa. De asemenea, dorim să ne facem noi prieteni, dorim să cunoaştem celelate grupuri prezente la festival, să aflăm lucruri despre alte festivaluri”, a declarat oficialul ansamblului din Croaţia.
,,Grupul Chemlon reprezintă două regiuni din Slovacia. Am venit aici cu un repertoriu de concert reprezentativ pentru Slovacia, dar şi pentru minoritatea rutenă. Grupul are 40 de ani de activitate artistică a fost la festivaluri de folclor în întreaga Europă, dar se află pentru prima dată în România şi sperăm ca oamenii din Galaţi să îndrăgească folclorul nostru”, a afirmat şeful ansamblului slovac.
,,Suntem fericiţi că am ajuns în oraşul dumneavoastră, după ce am făcut un drum foarte lung. Am călătorit două zile pentru că aveţi o ţară foarte frumoasă şi foarte multe lucruri ne-au distras atenţia pe drum. Grupul nostru este format din studenţii Universităţii Lituaniene de Ştiinţe ale Educaţiei din Vilnius, sunt viitori profesori de diferite specializări. Grupul sărbătoreşte anul acesta 60 de ani de activitate. Vă mulţumim că petrecem această sărbătoare aici în România la festivalul dumneavoastră”, a spus reprezentantul ansamblului Sviesa, Lituania.
După salutul de bun venit şi rostirea alocuţiunilor s-au făcut un schimb de suveniruri şi tradiţionala poză de grup.
La ediţia din acest an vor fi prezenţi pe scena Festivalului Internaţional de Folclor Doina Covurluiului peste 300 de artişti din şase tări. În deschiderea festivalului va avea loc o paradă a tuturor ansamblurilor prezente la ediţia din acest an, după care pe scenă vor urca formaţiile din Lituania şi Franţa. Prima seară de festival se va încheia cu un spectacol în premieră pregătit de ansamblul Doina Covurluiului Galaţi.
Spectacolele se vor desfăşura de joi şi până duminică, între orele 19.30 şi 23.00, pe scena amplasată în aer liber, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, acolo unde organizatorii pun, gratuit, la dispoziţia spectatorilor, peste 1.000 de scaune. Intrarea este liberă.