Consiliul Județean (CJ) Galați a obținut finanțare europeană pentru restaurarea și amenajarea monumentului istoric care găzduiește Muzeul ”Casa Colecțiilor”, una dintre cele mai iubite clădiri de patrimoniu din oraș. În imobilul încărcat de istorie, aflat la intersecția străzilor Traian și Eroilor, instituția va investi 3.452.821 de lei, din care peste 3,1 milioane de lei reprezintă bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.
„Am început să vedem roadele muncii depuse de noi în ultimii doi-trei ani. O muncă asiduă a colegilor din Consiliul Judeţean, din muzee, din celelalte instituţii pe care Consiliul le are în subordine (…) Suntem bucuroşi să putem anunţa că avem încă un proiect de care suntem mândri şi vrem să îi facem mândri şi pe gălăţenii ce vor păşi în aceste muzee, care vor fi la standarde europene şi se vor ridica la nivelul muzeelor pe care dumneavoastră le vizitaţi în Uniunea Europeană şi nu numai”, a declarat, joi, la lansarea proiectului, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean. Potrivit acestuia, investiția va fi finalizată în 2020.
Intrată în conștiința gălățenilor ca ”Farmacia Ținc”, clădirea-sediu a Muzeului ”Casa Colecțiilor” a fost construită în anul 1899 și s-a impus în peisajul arhitectural al orașului prin elemente stilistice definitorii.
Primul proprietar, Constantin Ținc, a fost o personalitate marcantă în istoria orașului de la Dunăre, atât din punct de vedere profesional, cât și prin activitatea sa politică. Membru al Societății farmaciștilor din România, al Consiliului de igienă a orașului și ofițer al Ordinului ”Coroana României”, Constantin Ținc a obținut cu preparatele din laboratorul său premii deosebite la expoziții internaționale de profil.
În politică, orientarea sa a fost liberală, el fiind consilier comunal și primar al orașului Galați în anii 1898, 1904-1905 și 1914-1917, dar și senator de Covurlui în perioada 1907-1911.
Ultimul proprietar a fost Wolf Stratman, până în anul 1949, când clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naționalizării. Imobilul a avut destinația de farmacie până în anul 1989, când o expertiză tehnică a dispus evacuarea din motive de siguranță.
Printr-un protocol semnat în anul 2002, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galați în administrarea Consiliului Județean prin Muzeul de Istorie Galați.