Sala monumentală a sediului central al Universității Dunărea de Jos din Galați a fost, astăzi, plină de cei peste 200 de participanți la lucrările Forumului pentru cooperare în regiunea Dunării, eveniment organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului, împreună cu Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Manifestarea se desfăşoară pe parcursul a două zile – astăzi și mâine – sub patronajul Ministerului de Externe şi este integrată în calendarul evenimentelor organizate în marja Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Potrivit rectorului Universității Dunărea de Jos din Galați, Iulian Bârsan, forumul creează un cadru de dialog al reprezentanților din mediul academic, economic, politic si social pentru găsirea celor mai bune soluții de politici publice europene pentru provocările pe care le întâmpină statele din regiune. În acest context, trebuie luată în seamă și experiența pe care a acumulat-o România din perspectiva deținerii președinției, până în octombrie, a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), a punctat Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, actual prorector SNSPA, prezent la deschiderea lucrărilor. Și președintele CJ Galați, Costel Fotea s-a referit la SUERD, precizând că din bugetul total de 150 de milioane de euro alocat României pe SUERD, județul Galați a accesat până acum, proiecte în valoare totală de 80 de milioane de euro. Totuși, există multe alte proiecte ce ar trebui materializate cu fonduri europene, precum conectivitatea Galațiului cu Slobozia, la autostrada A 1, construcția unui spital regional și construcția unui aeroport, a mai spus Fotea.
Prezent la deschiderea lucrărilor, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu a vorbit despre importanța lucrărilor de infrastructură dezvoltate în zonă, însă și-a exprimat speranța ca măcar în exercițiul bugetar viitor, fondurile pe SUERD să fie alocate “și pentru realizarea efectivă a unor lucrări de punere în valoare a Dunării, nu doar pentru drumuri sau anvelopări de blocuri. De pildă, tare mi-ar fi plăcut ca în acest exercițiu financiar să găsim modalitatea de a accesa fonduri pentru amenajarea Falezei Dunării, însă nu a existat o astfel de oportunitate financiară”.
Ultimul dar nu cel din urmă a fost europarlamentarul gălățean Dan Nica, raportor special al Parlamentului European pe programul “Horizon Europe”. În discursul său, acesta a subliniat importanța informării românilor despre oportunitățile de dezvoltare cu sprijinul finanțării europene, atât în privința SUERD cât și a programului “Horizon Europe”. Acest program european de finanțare va fi lansat anul viitor (2020-2027) și este destinat finanțării cercetării în diverse domenii – academic, economic etc.
Forumul de la Galați se va desfășura, astăzi și mâine, în cadrul a șase ateliere de lucru, urmând a se încheia cu adoptarea unei declarații comune a participanților, act ce va conține concluziile forumului și planurile pentru organizarea, pe viitor, a altor evenimente asemănătoare.