Focar de pestă porcină pe fondul de vânătoare Gohor

0
1301

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, în această după amiază, planul de măsuri pentru controlul pestei porcine africane la mistreți, ca urmare a confirmării prezenței virusului la un mistreț mort identificat pe Fondul de vânătoare nr. 22 Gohor, administrat de către Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați. Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Galați, „au fost astfel instituite măsurile speciale prevăzute de legislația națională armonizată cu directivele uniunii europene, pentru zona infectată, de 8 km în jurul focarului (respectiv Fondurile de vânătoare 22 Gohor, 19 Negrilești, 17 Tecuci, 19 Țepu, 20 Nicorești și nr. 23 Ghidigeni, precum și localitățile: Gohor, Nărtești, Slobozia Blăneasa, Ungureni, Munteni, Frunzeasca, Ţigăneşti, Nicoreşti, Sârbi, Grozăveşti, Branişte, Fântâni, Hânţeşti, Vizureşti, Tecucelu Sec, Ţepu, Ţepu de Sus, Poşta, Gara Berheci, Berheci, Slobozia Corni, Negrileşti) și zona tampon, de 5 km (respectiv Fondul de vânătoare nr.14 Furceni, precum și localitățile: Tecuci, Băltăreţi, Cosmeşti, Cosmeşti Vale, Ionăşeşti, Mălureni, Dobrineşti, Coasta Lupei, Piscu Corbului, Poiana, Buciumeni, Toflea, Brăhăşeşti, Corcioveni, Cosiţeni, Gohor, Ireasca, Ghidigeni, Tălpigi, Gura Gârbovăţului, Tăplău, Gârbovăţ și localități din județul Vrancea – Ploscuteni, Pufești, și din județul Vaslui – Pochidia).
Principalele măsuri ce urmează a fi aplicate în aceste zone afectate au în vedere vânarea integrală a mistreților prin pândă şi dibuire, metodă care nu dislocă efectivul, restricționarea mișcării animalelor, patrulări zilnice ale paznicilor fondurilor de vânătoare în vederea depistării de porci morți sau bolnavi. În exploatațiile de porci domestici se vor lua măsurile corespunzătoare de igienă și dezinfecție pentru reducerea riscului de propagare a virusului, toți porcii vor fi ținuți în adăposturi, iar intrarea sau ieșirea porcilor din exploatație se va face numai cu autorizare”.
„Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală”, mai precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.