Festivalul Scrumbiei, la malul Dunării

0
1054

Peste 400 de kg de scrumbie, 200 de kg de nisetru şi alte 500 de kg de diverse specii de peşte, cam acestea sunt cantităţile de peşte ce urmează să fie preparate la cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Scrumbiei Dunărene, eveniment organizat cu finanţarea Primăriei municipiului Galaţi. După cum se ştie, în fiecare an, în apropierea Floriilor, scrumbia, peşte care trăieşte în Marea Neagră, urcă pe Dunăre, pentru a-şi depune icrele. În drumul său, scrumbia – un peşte, de altfel, gras, pierde energie şi evident, din stratul de grăsime, din cauza efortului pe care îl depune pentru a înnota împotriva curentului. De aceea, scrumbia pescuită în apropiere de Florii este foarte căutată de consumatori, pentru că peştele nu este foarte gras, iar “plimbarea” pe care o face prin apa dulce a Dunării se spune că îi ostoieşte gustul de apă sărată al Mării Negre pe care îl poartă în carne.

Deschis ieri, la prânz, Festivalul Scrumbiei Dunărene a scos gălăţenii din case, oamenii bucurându-se de aer liber, soare şi o scrumbie friptă la grătar, conform tradiţiei de Florii. Printre gălăţeni sunt însă şi mulţi turişti, unii aflaţi la Galaţi în tranzit, alţii, veniţi special aici, pentru a gusta o scrumbie la grătar.

De-a lungul falezei, sunt amenjate standuri cu mâncare, băutură şi produse agroindustriale, iar pentru a doua parte a zilei, organizatorii au pregătit, pe scena de la Foişor,  mai multe concerte în aer liber, ale artiştilor locali –  Manuela Bordea şi Miki Bălan (ora 17.00 ) –  şi ale  Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor”,  împreună cu îndrăgitele artiste de muzică populară Sofia Vicoveanca şi Daniela Condurache (de la ora 18.30)

Conform obiceiului, la Festivalul Scrumbiei, standurile cu produse alimentare oferă, la vânzare, scrumbie proaspătă, friptă la grătar, cu mujdei, lămâie şi mămăliguţă, dar şi alte sortimente de peşte –   nisetru, crap, păstrăv, mici din peşte, crochete din peşte, inele de calamar şi hamsii, dar şi ciobă pescărească şi storceag (ciorbă de nisetru, cunoscută drept “regina ciobelor pescăreşti”).  Standurile cu mâncare mai au la vânzare şi produse din carne de porc şi pasăre, dar şi brânză, dulciuri şi cafea. Pentru ziua de mâine, în Duminica Floriilor, când este dezlegare la peşte, maeştii bucătari sunt pregătiţi să gătească 500 de litri de storceag şi 400 de litri de ciorbă pescărească, urmând să folosescă 200 kg de nisetru, 500 de kg de peşte divers, precum şi alte sute de kg de legume, verdeţuri, borş şi oţet.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 1 =