Festivalul “Leonard” se deschide cu premiera “Voievodul Ţiganilor”

0
743

Cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional “Leonard” se va deschide cu premiera “Voievodul Ţiganilor”, operetă de Johann Strauss, în regia lui Octavian Jighirgiu, dirijor: Dan Drăgoi, a declarat directorul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi, organizatorul manifestării, Florin Niţă.

Potrivit acestuia, premiera “Voievodul Ţiganilor” va avea două reprezentaţii pe 2 şi 3 noiembrie, iar pe 9 noiembrie publicul gălăţean va putea vedea o altă premieră, baletul “Poveste persană”.

,,Este un festival foarte bogat. Este printre puţinele dăţi când putem prezenta două premiere în acest festival. Începem festivalul cu o premieră, “Voievodul Ţiganilor”, operetă de Johann Strauss şi pe 9 noiembrie vom mai avea o premieră de balet, “Poveste persană”, produsă de teatrul nostru în parteneriat cu liceul de arte Dimitrie Cuclin din Galaţi”, a precizat Niţă.

Despre premiera “Voievodul Ţiganilor”, regizorul Octavian Jighirgiu a spus că spectacolul l-a obligat la o reinventare din punct de vedere regizoral.

,,Un spectacol care m-a obligat la o reinventare din punct de vedere regizoral, pentru că opereta este un gen dificil. Scriitura muzicală presupune o serie de rigori peste care, oricât ar fi de inovativ un regizor, nu poate trece, motiv pentru care am apelat la o formulă în care atmosfera de epocă să fie adusă mai aproape de un anumit spirit pe care publicul de astăzi să îl poată percepe şi de care să se îndrăgostească”, a spus regizorul.

Dirijorul Dan Drăgoi a adăugat că spectacolul va beneficia şa cele două reprezentaţii de două distribuţii diferite în rolurile principale.

,,În “Voievodul Ţiganilor” avem de-a face cu o muzică de operă şi cu o proză de operetă, o îmbinare extrem de interesantă care va face deliciul publicului şi care presupune o provocare extraordinară pentru artiştii interpreţi. Suntem un teatru norocos pentru că avem posibilitatea ca la cele două reprezentaţii ale premierei să avem două distribuţii pe rolurile principale”, a spus Drăgoi.

O altă noutate pe care o propune festivalul este inaugurarea Studioului de Operă “Leonard”.

,,O altă noutate pentru festival şi pentru teatru este inaugurarea Studioului de Operă “Leonard”, în colaborare cu Facultatea de Arte a Univesităţii Dunărea de Jos, care îşi propune să promoveze tineri studenţi sau absolvenţi ai facultăţii. Producţiile acestui studio se vor face pe scena teatrului şi sperăm să avem măcar un spectacol pe lună făcut în colaborare cu studenţii”, a menţionat Niţă.

Un număr de 11 spectacole vor putea fi vizionate în perioada 2 noiembrie – 8 decembrie pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi, cu prilejul desfăşurării celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional “Leonard”.

Sâmbătă, 2 noiembrie, va avea loc deschidere oficială a Festivalului Internaţional “Leonard” cu premiera “Voievodul Ţiganilor”, operetă de Johann Strauss. Duminică, 3 noiembrie, va fi a doua reprezentaţie cu premiera “Voievodul Ţiganilor”.

Vineri, 8 noiembrie, va avea loc recitalul “Pian la patru mâini” susţinut de pianiştii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, iar sâmbătă, 9 noiembrie, va fi spectacolul de balet “Poveste persană”, regia, coregrafia şi scenografia: Gabriela Gegea.

Sâmbătă, 16 noiembrie, este programat spectacol de revistă “Cabaret”, regia artistică: Bogdan Drăguleascu, iar duminică, 17 noiembrie, opera “La Traviata”, de Giuseppe Verdi.

Vineri, 22 noiembrie, va fi prezentată comedia muzicală “Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri, iar sâmbătă, 23 noiembrie, opera “Carmen” de Georges Bizet.

Vineri, 29 noiembrie, este programat “Degeaba 30”, concert Tudor Gheorghe, iar duminică, 1 decembrie, va fi prezentată opereta “Crai Nou”, de Ciprian Porumbescu.

Sâmbătă, 7 decembrie, va fi inaugurat Studioul de Operă “Leonard”, iar duminică, 8 decembrie, va avea loc închiderea oficială a festivalului cu opera “Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti.

Biletele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional “Leonard” – ediţia a XVI-a au fost puse în vânzare pe www.blt.ro şi la casa de bilete a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” Galaţi. Ele variază între 75.6 lei şi 32.4 lei (preţ întreg) şi între 54 lei şi 21.6 lei (preţ redus). Spectacolul prezentat de Tudor Gheorghe are preţ unic-130 lei.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven − ten =