Expoziție unicat în țară, la Teatrul Dramatic – “1 Aprilie-Ziua Politicianului”

0
581

Foaierul Teatrului Dramatic “Fani Tardini” din Galați a fost, astăzi, neîncăpător pentru cei care au dat curs invitației Societății Jurnaliștilor “Dunărea de Jos”, asociație care a organizat cea de-a VII-a ediție a expoziţiei de materiale electorale “1 Aprilie – Ziua Politicianului”. Fie că a fost vorba despre oameni aleși, precum primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, sau numiți, precum prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, toți cei prezenți (șefi de instituții publice, consilieri locali și județeni, sau foști candidați la funcția de primar) au gustat atât înțepăturile foștilor contracandidați, cât și gogoșile calde, oferite de organizatori – aluzie la gogoșile electorale împărțite electoratului. Expoziția, unicat în România, cuprinde peste 500 de afișe și materiale electorale (tricouri, pixuri, brichete, găleți, sacoșe, alimente etc) distribuite electoratului în cele 23 de scrutinuri electorale organizate în România din 1990 și până în prezent.

Potrivit președintelui Societății Jurnaliștilor “Dunărea de Jos” (SJDJ), Dan Paic, asociația îşi propune ca prin proiectul “1 Aprilie – Ziua Politicianului” să ofere, în mod special politicienilor şi celor interesaţi de marketingul electoral, un instrument de analiză a evoluţiei calităţii materialelor electorale utilizate în campaniile electorale naţionale şi locale de până acum. “În acelaşi timp, le oferim alegătorilor prilejul ca, prin această trecere în revistă a campaniilor electorale, să reflecteze asupra promisiunilor făcute de politicieni, pentru a evalua care au fost proiecte politice responsabile şi care au rămas simple promisiuni electorale. De ce “Ziua Politicianului”? Credem că este necesar să sărbatorim şi o zi a politicianului, pentru că deşi sărbătorim “Ziua Energeticianului”, “Ziua Siderurgistului”, “Ziua Navalistului”, “Ziua Femeii”, “Ziua Copilului”, etc, nu îl sărbătorim pe cel de care depinde soarta tuturor acestora, politicianul, care prin prestaţia sa în exercitarea unei funcţii publice influenţează decisiv viaţa tuturor membrilor comunităţii. De ce pe “1 Aprilie”? Pentru că unul din etaloanele activităţii unui politician este sinceritatea, iar lipsa sa de sinceritate este un defect. Dar tot un defect este şi naivitatea unui alegător, a cărui receptivitate orientată către anumite tipuri de mesaje electorale, în general către cele populiste, determină o reducere a calităţii mesajului electoral sub standardele presupuse de o reală dezbatere publică a priorităţilor comunităţii. În aceste condiţii, din moment ce data de “1 Aprilie” este consacrată pe plan mondial ca “Ziua Păcălelilor”, a farselor permise, a glumelor nevinovate şi ziua în care ne permitem, fără resentimente sau ranchiună, mici ironii, evident că este şi cea mai potrivită zi în care să măsurăm împreună, politicieni şi alegători, sinceritatea mesajelor electorale din trecut, dar şi să încercăm să găsim împreună cele mai bune mijloace de comunicare între politicieni şi alegători”, a mai spus Dan Paic. Argumentul a fost completat de vicepreședintele SJDJ, Ema Turcu, aceasta propunând parlamentarilor chiar să legifereze Ziua de 1 Aprilie drept Ziua Politicianului.

Expoziția va rămâne deschisă în foaierul Teatrului Dramatic “Fani Tardini” toată luna aprilie și va putea fi vizitată, gratuit, de oricine vine să vizioneze o piesă de teatru.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × 1 =