Expoziţie inedită la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”

0
1024

Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” organizează la ”Popasul Bibliofilului” de la sediul central, mezanin, expoziția ”Întâmpinarea Anului Nou: Felicitări și invitații adresate lui Vasile Alexandrescu Urechia”.

Aceasta aduce în atenția publicului câteva invitații și foi volante, păstrate în fondul Colecțiilor Speciale, ce relevă aspecte din viața socială a cărturarului specifice finalului de veac. Sunt expuse invitații la balurile de Anul Nou organizate de Curtea Regală, precum și meniuri de la dejunuri și dineuri de gală, la care acesta, ca apropiat al familiei regale, era un oaspete nelipsit.

Totodată, printre exponate veți regăsi și decupaje din tipărituri, cu felicitări și urări exprimate în texte originale, semnate de lucrători ai diverselor instituții cu care Urechia interacționa frecvent: un factor poștal, factori de la biroul telegrafic, vânzători de ziare/curieri, servitori ai Academiei Române, personal de serviciu al Senatului, un corector la Stabilimentul Graf. I. V. Socec, rotari ai Lito-tipografiei Carol Göbl.

Iată, ca exemplu, un catren compus de ultimii menționați: ”Anul Nou înaintează/Și aduce-acum în cufăr/Pentru cei pierduți, o rază/Leacuri pentru cei ce sufăr. // Și acum toți cu gânduri duse/Peste aripi de iluzii/Au în ochi scântei nespuse/Și surâs în colțul buzii”.

Documentele au fost introduse în patrimoniul Bibliotecii chiar în primii ani de după fondarea acesteia.

Expoziția fizică poate fi vizitată în perioada 03.12.2021 – 04.01.2022, de luni până vineri, între orele 9.00-18.00, și în zilele de duminică, între orele 9.00-13.00.

Varianta electronică a expoziției poate fi accesată la adresa: Connectez-vous ou inscrivez-vous pour voir le contenu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.