Primăria municipiului Galați a organizat, joi, în holul Universității ”Dunărea de Jos”, vernisajul expoziției de proiecte privind soluțiile peisagistice pentru obținerea unor modele de parcuri recreaționale, în urma concursului lansat în acest scop pe 12 decembrie 2019.
La acest concurs au participat 11 specialiști în arhitectură și urbanism din București, Galați, Ploiești, Tg. Mureș și Brașov.
Juriul, format din reprezentanți ai Primăriei, ai mediului academic și societății civile, a decis câștigătorul, acesta fiind Papina Codruț (Ploiești), masterand la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion ”Mincu”. Mențiuni au primit Tudorancea Adi-Florian (Galați) și Atena-Ioana Gârjoabă (București).
”Sunt modele de parcuri recreaționale pentru spațiile dintre blocuri sau terenurile virane pe care dorim să le înfrumusețăm și să le redăm comunității. Mai mult, astfel de spații dintre blocuri ar putea deveni mici proiecte europene tocmai pe zona aceasta de regenerare urbană în exercițiul financiar viitor și iată că facem deja pași importanți din timp ca să avem un oraș din ce în ce mai frumos. Ne bucură că deja aceste evenimente pe care le organizăm trezesc tot mai mult interes în rândul tinerilor, specialiștilor în arhitectură și urbanism”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Expoziția cu lucrările înscrise în concurs va rămâne deschisă până pe 20 martie.
Primăria municipiului Galați a lansat, pe 12 decembrie 2019, în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice și pe siteul www.primariagalati.ro, concursul de soluții peisagistice pentru obținerea unor modele de parcuri recreaționale. Este vorba despre parcuri, a căror suprafață va fi de aproximativ 500 de mp, iar zonele vizate pentru reamenajare și modernizare sunt cele rezultate din demolarea unor construcții cu regim provizoriu, fără fundații, gen module, chioșcuri, garaje și alte construcții fără autorizații de construire.
Parcurile rezultate din acest concurs de soluții vor deveni astfel zone de relaxare, de petrecere a timpului liber pentru locatarii din zonele din apropiere. Acestea vor avea mobilier urban, bănci, elemenete de iluminat public, alei și vegetație ornamentală. Spaţiul public propus va fi cu acces liber și va oferi facilități de utilizare inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.
În cadrul concursului s-a oferit un premiu unic în valoare de 10.000 de lei și două mențiuni a câte 5.000 de lei.
La concurs au putut participa studenți de la specializările arhitectură/urbanism începând cu anul III de studii, arhitecți și urbaniști cu diplomă. Aceștia au prezentat patru modele diferite, pe baza cărora se vor realiza parcurile, fiind vorba practic despre concepte care vor sta la baza viitoarelor proiecte.
Primăria municipiului Galați a organizat și anul trecut două concursuri de soluții urbanistice pentru ”Faleza Dunării” și ”Valea Țiglinei”, care au avut câte 6 participanți în parte, iar proiectele care au fost desemnate câștigătoare vor sta, la fel, la baza elaborării planurilor de modernizare și investiții pentru cele două zone.