Expoziţie arheologică a tezaurului de la Barboşi, descoperit cu ajutorul Primăriei

0
692

Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galaţi invită publicul, vineri, 15 noiembrie 2019, de la ora 12.00, la vernisajul expoziţiei  ”MĂRTURII ARHEOLOGICE RECENT DESCOPERITE PE TERITORIUL JUDEŢULUI GALAŢI 2017-2019”,  eveniment care se va desfășura la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați, secția Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr.2 bis, lângă Biserica Greacă.

Expoziţia cuprinde descoperirile arheologice desfăşurate în siturile din judeţ (Negrileşti, punct Curtea şcolii şi Vânători, punct La Jolică) şi din municipiul Galaţi – situl Barboşi-Tirighina (cavoul roman, biserica Sf Nicolae dar şi la Poarta Han). De altfel, pentru punerea în valoare istorică şi turistică a sitului arheologic Tirighina-Barboşi,  Primăria municipiului Galaţi a semnat, la începutul acestui an, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice, un contract de finanțare cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboși constă în conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, în vederea impulsionării dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Proiectul, cu o valoare totală de peste 15,41 milioane lei urmăreşte restaurarea și conservarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; dotarea sitului arheologic Tirighina–Barboși, în termen de 2 ani de la semnarea contractului de finanțare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina–Barboși la finalizarea implementării proiectului.

Trebuie spus că din valoarea totală a proiectului, asistenţa financiară nerambursabilă solicitată reprezintă 8.583.145,78 lei, iar restul de aproximativ 7 milioane de lei (la care se adaugă 1,5 milioane lei, bani alocaţi pentru studii de marketing, necesare pentru depunerea cererii de finanţare) reprezintă efortul financiar al Primăriei municipiului Galaţi, instituţie care a ţinut neapărat să pună în valoare acest tezaur arheologic neglijat, din păcate, de restul administraţiilor locale de până acum. „Prin intermediul acestui proiect, situl arheologic va fi restaurat, dotat și pus în valoare, va avea muzeu de sit și un centru de informare, va găzdui expoziții permanente și temporare. Totodată, se vor organiza diferite evenimente: festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale. Vom pune astfel, pentru prima dată, acest sit arheologic de importanță națională pe harta turistică și culturală”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu, la conferinţa de lansare a proiectului.

Proiectul european va fi implementat până la data de 31.10.2020, iar principalele lucrări care vor fi executate vor avea în vedere: intervenții de conservare – restaurare și valorificare a vestigiilor arheologice, conservarea și protejarea zonelor reprezentative și a amprentelor utilizării zonei în sec. II-III; construcții noi – muzeu, punct de informare, construcții de protecție, pasarelă; amenajări exterioare – vor fi organizate inclusiv trasee tematice și de circulație. Reamintim că o echipă de arheologi de la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” din Galați a realizat cercetarea arheologică preventivă, în perioada mai – iunie 2017, pe o suprafață de 800 mp. În cursul săpăturilor au fost descoperite zidurile turnului central al Castellumului roman, folosit ca punct de observație și supraveghere a navigației pe Siret și Dunăre. De asemenea, au fost descoperite ziduri de incintă ale Castrului roman, locuințe romane, dar și un bogat material ceramic și numismatic.

Castrul roman Tirighina-Barboși este clasificat ca monument de categoria A (importanță națională), în conformitate cu Ordinul Ministrului Culturii nr. 2361/2010. Proiectul Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina – Barboși, Cod SMIS 119952, a fost depus pentru finanțare în cadrul apelului de proiecte nr. POR/2017/5/5.1/SUERD/1, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 – „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Operațiunea – „Impulsionarea dezvoltării prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.