Expoziţia itinerantă ‘Tezaur – Episcopia Tulcii’ a fost vernisată la Muzeul eparhial

0
480

Expoziţia itinerantă ”Tezaur – Episcopia Tulcii” a fost vernisată la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere. Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon.

Expoziţia ”Tezaur – Episcopia Tulcii” urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul eparhial în perioada iunie – august, de marţi până sâmbătă, între 09:00 – 17:00.

Vizitatorii pot admira împreună cu această expoziţie şi expoziţia foto-documentară ”Episcopul Partenie Clinceni – Ctitor la Dunărea de Jos”, alcătuită din 40 de panouri foto-documentare, format 100×120 cm, care sintetizează şi ilustrează prin imagine şi text ctitoriile Episcopului Partenie Clinceni.

Pe întreaga perioadă de expunere, accesul vizitatorilor este gratuit.

Vernisajul a fost organizat de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în parteneriat cu Episcopia Tulcii, Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 12 =