Exerciţiu de alarmare la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil

0
1249

Inspectoratul General pentru Imigrări(IGI) a organizat, joi, la Galaţi, un exerciţiu de alarmare privind creşterea capacităţii operaţionale a Centrului Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil(CRPCSA) în cazul unui aflux de imigranţi, informează biroul de informare şi relaţii publice al instituţiei.

Exerciţiul a avut la bază un scenariu fictiv şi a vizat modul în care poliţiştii de imigrări şi pompierii intervin pentru gestionarea unei situaţii de risc în domeniul migraţiei, capacitatea de răspuns la instituirea unei stări excepţionale.

Conform scenariului, la data de 24 octombrie, ora 08.00, personalul aflat în serviciul de permanenţă la CRPCSA Galaţi a fost informat de către SPF Galaţi cu privire la faptul că pe raza localităţii Giurgiuleşti, la ora 02.00, camera de termoviziune a observat un grup de persoane care se deplasau în interiorul zonei de frontieră. Ulterior, grupul a fost depistat şi au fost efectuate verificări, stabilindu-se că sunt 120 de străini, cu identitate declarată, din Orientul Apropiat, având vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, şi care solicită o formă de protecţie interna?ională din partea statului român. După trierea epidemiologică, aceştia sunt conduşi la CRPCSA Galaţi.
Întrucât, noul grup de străini determină depăşirea capacităţii de cazare în centrele IGI, care au un grad de ocupare de peste 90%, se dispune creşterea capacităţii operaţionale a CRPCSA Galaţi prin instalarea unei tabere mobile de către reprezentanţii ISU Galaţi.

Imediat după declanşarea exerciţiului, a fost pus în aplicare planul realizării capacităţii operaţionale, comanda acţiunii fiind asigurată de către inspectorul general adjunct, comisar şef de poliţie Mircea Babău. De asemenea, a fost solicitat sprijinul ISU pentru montarea unor tabere mobile, destinate persoanelor aflate în situaţii speciale, în sistem containerizat.

,,Exerciţiul în ansamblul său a reprezentat punerea în aplicare a măsurilor preventive şi proactive luate la nivelul IGI pentru gestionarea eficientă a unei situaţii de risc, în sistem integrat, cu entităţi responsabile în asigurarea managementului situaţiilor de urgenţă. Aspectele constatate pe timpul intervenţiei, concluziile şi măsurile dispuse vor sta la baza pregătirii poliţiştilor din cadrul centrelor specializate pe linie de azil şi de suport operativ. Asigurăm cetăţenii de faptul că, la acest moment, nu sunt informaţii privind iminenţa producerii unui situaţii de risc, însă astfel de exerciţii sunt necesare şi benefice în pregătirea personalului. Comparativ cu anul trecut numărul persoanelor care au solicitat o formă de protecţie internaţională este în scădere, iar gradul de ocupare al centrelor este de aproximativ 23 %”, se spune în comunicat.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − one =