Europarlmentarul PSD, Dan Nica, cere pedepse usturătoare pentru speculanții de pe piața energiei

0
539
Plenary session - Common rules for the internal market for natural gas

Demersurile europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, de modificare a legislaţiei UE pentru stoparea speculei pe piaţa energiei au obţinut pe 7 septembrie 2023, aprobarea Comisiei pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), urmând să fie supuse votului plenului.

În calitate de coordonator al reprezentanţilor Grupului S&D din comisia ITRE, Dan Nica a pledat pentru amenzi usturătoare, care vor merge în cazul persoanelor juridice până la 15% din cifra de afaceri pe anul precedent, iar pentru persoanele fizice până la 5 milioane de euro.

Rata alarmantă cu care preţurile energiei au crescut iarna trecută şi legătura acestei creşteri cu potenţialele manipulări ale pieţei în vederea speculei obligă la investigaţii suplimentare asupra cauzelor, precum şi la măsuri pentru a împiedica repetarea acelei situaţii. Preţurile ridicate ale energiei electrice nu se datorează structurii pieţei de profil, ci comportamentelor speculative şi problemelor de aprovizionare”, a subliniat Dan Nica, în calitate de coordonator al reprezentanţilor Grupului S&D din comisia ITRE.

Europarlamentarul român a atras atenţia asupra elementelor transfrontaliere prezente în cazurile de abuz de piaţă şi a avertizat că actuala configuraţie de supraveghere nu este adecvată pentru nivelul dorit de integrare al pieţei europene de energie.

În aceste condiţii, am propus şi am obţinut suportul colegilor din principalele grupuri politice pentru o serie de măsuri concrete şi ferme. În primul rând, este vorba de lărgirea competenţelor de investigaţie ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), pe care o dotăm cu pârghiile necesare pentru a sancţiona prin amenzi dure, pentru a putea inspecta mai eficient, în colaborare cu autorităţile naţionale şi pentru a putea asigura aplicarea interdicţiilor, în special în cazurile cu dimensiune transfrontalieră. Totodată, reglementăm mai strict raportarea şi colectarea datelor privind participanţii la piaţă”, a declarat liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.