Europarlamentarul Dan Nica: România este în pericol să piardă 1,112 miliarde de euro alocaţi prin Fondul de tranziţie justă

0
1183

Europarlamentarul PSD Dan Nica a declarat marţi că România este în pericol să piardă 1,112 miliarde de euro, bani care sunt alocaţi prin Fondul pentru o tranziţie justă.

“România este în pericol să piardă 1,112 miliarde de euro, bani care sunt alocaţi prin Fondul de tranziţie justă. Legat de acest fond, România a reuşit contraperformanţa ca în loc de peste 4 miliarde, cât erau alocaţi de către Comisia Europeană, să ieşim din negocieri doar cu ceva mai puţin de 2 miliarde. Acest Fond de tranziţie justă este compus din această sumă pe care am menţionat-o şi o diferenţă de peste 800 de milioane din cadrul financiar multianual. Aceşti bani, 1,112 miliarde de euro, trebuie contractaţi până la finalul anului viitor, un interval de timp foarte scurt, ştiţi care sunt procedurile de avizare, de contractare, licitaţii care durează, iar România este în mare întârziere. Acest plan intră în vigoare la începutul lunii aprilie, toate statele membre trebuie să prezinte acest plan în martie, cel mai târziu”, a afirmat Nica într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

El a adăugat că modul în care actualul Guvern pregăteşte acest plan “creează mari semne de întrebare şi mai ales teama că aceşti bani vor fi pierduţi de către România”.

“Acest plan trebuie pregătit împreună cu autorităţile locale, aceşti bani sunt în principal pentru 6 regiuni ale României: Hunedoara, Gorj, Galaţi, Dolj, Prahova şi Mureş. Aceste judeţe ar trebui să beneficieze de aceşti bani pentru a putea face această tranziţie de la o economie bazată în principal pe emisie de bioxid de carbon către o economie bazată pe emisii cât mai reduse, dacă se poate 0. Sunt bani ca în aceste regiuni să poată fi alocate fondurile necesare pentru întreprinderile mici şi mijlocii sub formă de granturi, de bani alocaţi pentru investiţii, pentru cea ce înseamnă recalificare profesională, cele două mari componente, pe de o parte crearea de noi locuri de muncă şi pe de altă parte să fie şi o reducere a emisiilor de bioxid de carbon, bani pentru transport ecologic. (…) Până în acest moment nu există discuţii pe nici fel de proiect, ceea ce va face ca România să nu poată să finalizeze în aprilie acest proces. Este târziu şi banii vor fi pierduţi”, a afirmat Nica.

DISTRIBUITI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + twelve =